Hrvatski radio

Radio Rijeka

Krvavi Božić 1920. - kako je D'Annunzio napustio Rijeku?

24.12.2014.

15:30

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krvavi Božić u Rijeci posebna je priča u riječkoj i svjetskoj povijesti. Na Božić 1920. godine Sušak i Rijeka postali su poprište žestokih obračuna nagovijestivši kraj vladavine Gabrielea D'Annunzija, koji je 12. rujna 1919. prevratom zauzeo grad. Nakon petodnevne bitke i razaranja D'Annunzio je poražen, te je morao iseliti iz Guvernerove palače.

Kako je uopće došlo do te priče? Nakon što je Italija u travnju 1915., mijenjajući ratne partnere, napustila Trojni sporazum ugovoren s Austro-Ugarskom i Njemačkom te se priključila silama Antante - Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rusiji - dobila je i jamstva za proširenje granice na istočnoj obali Jadrana. Londonskim ugovorom obećani su joj Trst, Istra, kvarnerski otoci i dio dalmatinskog kopna s otocima, ali ne i Rijeka.

  D'Anunzio u Rijeci 1919.

I na mirovnoj konferenciji u Parizu koja je počela s radom u siječnju 1919. godine američki predsjednik Woodrow Wilson je zastupao gledište prema kojem je Rijeka kao luka potrebna širem zaleđu te ne bi bilo opravdano dodijeliti je Italiji. Naime, prema svom položaju, smatrao je američki predsjednik, Rijeka nije talijanska luka već međunarodna te služi zemljama istočno i sjeverno od Kvarnerskog zaljeva.

Takav Wilsonov stav izazvao je političku buru na Apeninskom poluotoku. Među ratnim saveznicima nastao je tako zbog Rijeke ozbiljan spor. Što će se dogoditi s Rijekom? Saveznici se oko toga nikako nisu mogli dogovoriti. Rijeka je trebala postati samostalna tampon-država, ali na scenu stupa Gabriele D'Annunzio kojeg urotnici nisu slučajno izabrali za vođu.

On je zbog svojeg književnog ugleda, ali još više zbog svoje osobnosti i ratnih poduhvata, koji su često graničili s ludošću, bio idealna figura na čelu prevrata. Dobro naoružana kolona od približno dvije i pol tisuće ardita praćena kamionima, tenkovima i oklopnim vozilima bez poteškoća je ušetala u Rijeku. Odjeven u uniformu pukovnika i okićen odlikovanjima, zapovjednik te paravojske D'Annunzio je u predvečerje 12. rujna 1919. ušao u Guvernerovu palaču. 

D'Annunzio je u Rijeci osnovao najneobičniju državu na svijetu, Talijansku Regenciju Kvarnera u kojoj je (1920.!) bio prihvaćen homoseksualizam i u kojoj je on bio neprikosnoveni vođa kojeg su posjećivali brojni poznati umjetnici. Ta neobična država, zanimljivo je, kao prva na svijetu priznaje Lenjinovu boljševičku Rusiju. Potrajao je taj cirkus sve do Božića, kada se Italija odlučila obračunati s D'Annunzijem.

Sukob između njegovih pristaša i talijanske vojske počeo je 24. prosinca u jutarnjim satima i trajao je do 30. prosinca 1920. godine. Korzo i Mlaka bili su puni uličnih barikada iza kojih su stajali naoružani vojnici. Sukob je završio s nekoliko desetaka ubijenih i odlaskom D'Annunzija iz Rijeke.

Tu je završila D'Annunzijeva priča što se nas tiče. Povukao se iz javnog života i umro prije Drugog svjetskog rata. Rijeka je postala dio Italije, a Sušak je postao samostalni grad do 3. svibnja 1945., kada su opet dva samostalna grada spojena u jedinstvenu gradsku cjelinu.

U današnjoj emisiji Tri zmaja pitali smo vas koliko je mostova na Rječini srušeno na taj krvavi Božić u Rijeci. Točan je odgovor - pet!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.