Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kukuljan: Treba dovršiti riječki krematorij!

29.10.2019.

10:41

Autor: Neva Funčić

Josip Kukuljan ispred gradske vijećnice (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Josip Kukuljan ispred gradske vijećnice (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Grad Rijeka ima najskuplju grobnu naknadu u Hrvatskoj i jedini nakon 30 godina dvostruko plaćamo naknadu za grobno mjesto, rekao je uoči sjednice Gradskog vijeća voditelj inicijative Protiv skupog Energa Josip Kukuljan. Najavio je da će ponovno postaviti pitanje opremanja već izgrađenog krematorija.

S najvišom cijenom u Hrvatskoj ne dolazi i primjereni standard jer ni održavanje groblja niti sigurnost imovine korisnika nisu na razini cijene, rekao je Josip Kukuljan novinarima pred gradskom vijećnicom. Kaže kako je u groblje Drenova uloženo više od 33 milijuna kuna, a izgrađeni krematorij na tome groblju nikada nije opremljen. 

Dodaje kako se mogu čuti tvrdnje direktorice Komunalnog društva Kozala Nives Torbarine da Rijeka ima premali broj zahtjeva za kremacijama te izjave riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela da ni zagrebački krematorij nije rentabilan jer radi dva puta tjedno.

"Zagrebački krematorij radi u dvije smjene, a u 2016. je, prema podacima, samo iz naše županije kremirano 439 pokojnika, što znači da je Primorsko-goranska županija druga po broju korisnika", rekao je Kukuljan, koji postavlja pitanje zašto se ljudima ne omogući izbor i povoljniji način sahrane koja bi koštala manje od tri tisuće kuna. Kaže kako bi mnoge osobe radije razliku troška namijenili djeci i unucima.

Kao drugi razlog za opremanje krematorija navodi podatak da je 2018. godine na općem polju na Drenovi o trošku Grada sahranjeno 160 osoba. Radi se o velikoj površini koja će za desetak godina ponovno biti prekopana kako bi se dobio prostor za komercijalnu izgradnju grobnica, što je, misli Kukuljan, nepotreban Sizifov posao. Kao razloge za opremanje krematorija navodi i manjak prostora za širenje groblja te gravitiranje otočana i stanovnika Istre prema Rijeci. Poslušajte Kukuljanovu izjavu:

Kukuljan: Treba dovršiti riječki krematorij!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.