Hrvatski radio

Radio Rijeka

Kupski polumaraton prijateljstva i planinsko trčanje na Risnjaku

19.07.2014.

12:21

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gorski kotar pruža nam blago osvježenje od ljetnih vrućina, ali i vrlo povoljne uvjete za organizaciju različitih sportskih manifestacija. Ove subote to su prvenstvo u planinskom trčanju na Risnjaku te večernji polumaraton dolinom Kupe.

Još je dosta daleko, ali valja spomenuti - za sljedeću godinu, na trećem druženju, osim polumaratona dolinom Kupe, organizatori najavljuju i održavanje građanske utrke te planinarskog pohoda kroz dvije države - Sloveniju i Hrvatsku.

Na startu utrke prvenstva Hrvartske u planinskom trčanju ispred uprave NP-a Risnjak u Crnom Lugu okupilo se oko 350 sudionika iz 12 država. Ovaj je sport prema riječima Elvira Sulića, vrlo izazovan i mnogo zahtjevniji od svih drugih vrsta trčanja. Puno je uspona i silazaka na stazama od 30 i 16 kilometara, težinu i draž daje i visinska razlika, a propisana je i oprema - u ovom slučaju, zbog povoljnog vremena, to je samo mobitel, najnužniji set prve pomoći i pola litre vode. 

Kasnije danas, u 20 sati, trčat će se i dolinom rijeke Kupe. Noćni maraton u pograničnom području Hrvatske i Slovenije nazvan je znakovito Utrkom prijateljstva, a zajedničkim ga snagama organiziraju Udruga Kupa iz Broda na Kupi te slovensko Turističko-sportsko društvo Kostel.

Prvi je put kupski polumaraton održan 1. srpnja prošle godine, povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a njegovo drugo izdanje zaista je pokazatelj koliko se dobro u dolini Kupe surađuje sa susjednom Slovenijom, kaže Davorin Klobučar. Početkom kolovoza održava se i plivački miting Kupom uzvodno te atraktivno natjecanje u triatlonu. O sportskom goranskom vikendu javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.