Tijekom ove godine u javnosti se često poticala rasprava o tome - može li hrvatski turizam cijenama biti konkurentan državama iz sredozemnog okruženja? Nadležni ističu kako je najvažnije ostvariti ravnotežu cijena i kvalitete ponude, a na Kvarneru jedan od velikih aduta prepoznaju u najavi da će ovaj dio Hrvatske dogodine imati status europske regije gastronomije. Ovogodišnje pak razloge za optimizam nude pokazatelji iz predsezone te dosadašnjeg dijela lipnja. O tome, ali i pripremama za gastronomijom obilježenu iduću godinu govori direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.
Polugodišnji pokazatelji za 2025. zvuče kao obećavajuća najava turistički najfrekventnijeg dijela godine. U predsezoni, odnosno tijekom prva četiri ovogodišnja mjeseca, Kvarner je ostvario pet posto više noćenja nego lani. Usporede li se ti podaci s onima iz često spominjane, pretpandemijske 2019., u njima prepoznajemo rast od čak 20 posto.
Pribroji li se tome da su ovogodišnji lipanjski podaci o broju ostvarenih noćenja u pretposljednjem tjednu mjeseca one lanjske nadmašili osam posto, razloga za optimističan ulazak u glavnu sezonu doista ne manjka. Dakako, tome se ne treba unaprijed radovati, jer države iz sredozemnog okruženja itekako su konkurentne svojim cijenama.
Najlogičniji odgovor na taj izazov, kako kaže Irena Peršić Živadinov, jest pronaći omjer cijene i kvalitete, te i dalje biti promotivno prisutan na najjačim europskim turističkim sajmovima. Najbolji put pri ostvarivanju spomenutog omjera na Kvarneru se očituje u podatku da je čak 60 posto noćenja tijekom predsezone ostvareno u visokokategoriziranom smještaju s četiri i pet zvjezdica.
Kada govorimo o strukturi gostiju, raduje podatak da broj tradicionalno najzastupljenijih turista iz Njemačke, koji u noćenjima imaju čak 30 posto udjela, i dalje raste, a sve smo zanimljiviji i Mađarima, Poljacima, Česima i Slovacima, koji su već odavno napravili odmak od one prošlostoljetne predodžbe o ljudima slabije platežne moći. Iz tih zemalja dolaze gosti, koji su itekako spremni potrošiti na kvalitetnu uslugu.
Kvarner će u 2026. godini nositi laskavi status europske regije gastronomije, no želi li se opravdati to priznanje pripreme moraju započeti već sada. Ono što imamo, ističe Peršić Živadinov, jest saznanje da je nemali broj najkvalitetnijih hrvatskih restorana koncentriran upravo na Kvarneru, no i u tom dijelu ponude treba naći omjer cijene i kvalitete.
Nadalje, u kvarnerske restorane već će se od ove jeseni nastojati na raznim okupljanjima privući poznate europske kuhare. Takvi su događaji, obilježeni poznatim imenima, najbolja promocija destinacije.
Više poslušajte u nastavku:
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.