Hrvatski radio

Radio Rijeka

Laburisti: financiranje udžbenika je stvar zdravog razuma

31.07.2014.

14:41

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Financiranje udžbenika za djecu koje im njihovi roditelji ne mogu kupiti nije stvar ni demagogije, ni politike, već zdravog razuma - poručili su Hrvatski laburisti - stranka rada s današnje konferencije za novinare u Rijeci.

Hrvatski laburisti Primorsko-goranske županije najprije su podsjetili da je svaki peti stanovnik Hrvatske siromašan ili u riziku siromaštva te u tzv. financijskoj blokadi. U toj blokadi, u Primorsko-goranskoj županiji je 19.300, a u Rijeci deset tisuća osoba ili svaki trinaesti građanin. Stoga, tvrdi Jelena Krpan, članica županijske skupštine Primorsko-goranske županije, na djelu bi trebala biti veća odgovornost i bolja socijalna osjetljivost.

U smjernicama izbornog Programa mandata  2013.-2017. župana Zlatka Komadine, Primorsko-goranska županija se naziva Županijom budućnosti, a mladi njezinom motivacijom za razvoj u svim segmentima društvenog života: od obrazovanja do ostalih društvenih sadržaja, podsjećaju laburisti. Međutim, kako župan odbija da županija sudjeluje u pomaganju nabavke udžbenika za djecu u socijalno ugroženim obiteljima, tako se laburisti pitaju je li obrazovanje i dalje prioritet jedne od vodećih županija u Hrvatskoj.

Što se percepcije o potrebi sudjelovanja u nabavci besplatnih udžbenika tiče, stanje u Gradu Rijeci je nešto bolje, ali ne i zadovoljavajuće za sve. Konferenciju za novinare laburisti su završili podsjećanjem da pravo na obrazovanje nije samo pravo već i obveza. Primjerice, što se osnovnoškolskog obrazovanja tiče, prema članku 65. Ustava RH, ono je obvezno i - besplatno. Javlja Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.