Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Lencu" remont i preinaka američkoga ratnog broda "USS Mount Whitney"

12.09.2014.

14:34

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U brodogradilište "Viktor Lenac" u siječnju 2015. stiže američki ratni brod "USS Mount Whitney". Riječki škver odradit će opširan remont i preinaku elektroenergetskog kompleksa broda.

Zapovjedni brod Šeste flote američke mornarice "USS Mount Whitney" dugačak je 189 metara i širok 33. Gaz mu je devet metara. Razvija brzinu od 23 čvora. Na njemu se može smjestiti više od 500 osoba. Ime je dobio po vrhu planinskoga lanca Sierra Nevada u Kaliforniji, visokome 4421 metar. Oznakom LLC-20 klasificiran je 1. siječnja 1969.

Za ovaj je posao, vrijedan više od 20 milijuna američkih dolara, konkuriralo šest mediteranskih brodogradilišta, a "Lenac" je još jednom uspio zadobiti povjerenje Američke ratne mornarice. Zapovjedni brod Šeste flote "USS Mount Whitney" (LCC 20) trebao bi u riječko brodogradilište stići u siječnju 2015. godine i zadržati se najmanje šest mjeseci.

Uz kompletan remont i dokovanje broda, uređenje dijela nastambi i kuhinja na brodu, radove na izmjeni čelične strukture oplate i palubnih kućica, u brodogradilištu "Viktor Lenac" napravit će preinaku postojećeg sustava elektroenergetskog napajanja broda.

Instalirat će nove generatore i elektroenergetske ploče, kontrolne mehanizame opreme te preurediti sustav preljeva goriva, ispiranja crnih i sivih voda, sustav dojave požara... Projekt je vrlo složen, poručuju iz "Lenca", pa će velik dio brodogradilišnih resursa biti zauzet većim dijelom sljedeće godine. 

Brod će u doku biti nešto manje od tri mjeseca, pa će brodogradilištu na raspolaganju ostati dovoljno dovoljno remontnih kapaciteta za ostale poslove. Osim što je zahtjevan, projekt preinake i remonta broda "USS Mount Whitney" vrlo je isplativ, pa u "Viktoru Lencu" za 2015. najavljuju i moguća ulaganja u modernizaciju svojih pogona.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.