Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Liburnija" isplovila na svoje zadnje putovanje

02.04.2015.

14:28

Autor: Branko Domac, T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brod „Liburnija“, jedan od najpoznatijih i najstarijih u floti Jadrolinije, danas je isplovio iz malološinjske luke na svoje posljednje putovanje.

Liburnija je krenula prema turskoj luci Aliaga u blizini Izmira, gdje se nalazi rezalište u kojem će skončati svoj životni vijek dug pola stoljeća. Više desetaka godina Liburnija je plovila na tzv. "brzoj pruzi" duž jadranske obale, spajajući Rijeku, Dubrovnik i talijanske luke.

U vrijeme Domovinskog rata, Liburnija je predvodila humanitarni Konvoj Libertas II., kojim je 1991. godine probijena pomorska blokada Jugoslavenske ratne mornarice i u opkoljeni Dubrovnik dopremljena pomoć za stanovnike grada.

Nakon što je 50 godina bila u floti Jadrolinije, Liburnija je krajem ožujka, za 450 tisuća dolara, prodana novome vlasniku, turskoj brodarskoj kompaniji. 

Stotine tisuća putnika uživalo je na njezinim palubama u zalascima sunca, stvarala su se nova poznanstva, a zasigurno i rađale nove ljubavi. Prevozila je brojne otočane i bila dio mnogih životnih priča. Nakon isplovljenja iz lošinjske luke danas u podne, brojnim će putnicima ovaj brod ostati u lijepom sjećanju.

Pogledajte kako je izgledalo zadnje isplovljavanje Liburnije i poslušajte prilog Branka Domca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.