Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:22 / 30.04.2014.

Autor: Lea Domijan Fišter

"Lipa pamti": 70 godina od nacističkog zločina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hvala svima što niste dozvolili da se pamćenje i sjećanja ugase. Neka Lipa pamti i dalje, a mi ćemo pamtiti s Lipom, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na komemorativnom skupu "Lipa pamti". Kod Spomen-muzeja u Lipi, obilježeno je 70 godina od tragedije što se dogodila u tome mjestu blizu Matulja.

Na današnji dan, 30. travnja 1944. godine, kada su nacističke snage do temelja uništile mjesto Lipu u matuljskome kraju i pogubile oko 280 stanovnika koje su tamo zatekli. Riječ je o jednom od najstrašnijih zločina počinjenih u Drugome svjetskom ratu. Na spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

U povodu obilježavanja 70. obljetnice stradanja Lipljana obnavlja se Spomen-muzej Lipa, čije se otvorenje najavljuje za rujan. Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska županija i Općina Matulji uložit će u obnovu muzeja oko 5,5 milijuna kuna.

Na komemorativni skup došli su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, kapetan korvete i zapovjednik 2. satnije bojne obalnog izviđanja Zdenko Ružić, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predstavnici Istarske i Primorsko-goranske županije te okolnih gradova i općina iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Ministrica Zlatar Violić rekla je kako je antifašizam civilizacijski i kulturni doseg i pitanje ljudskosti te da će se stradanja u Lipi i dalje pamtiti. Poslušajte njezinu izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.