Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG na Krku i slovenski interes

11.12.2014.

23:04

Autor: HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Metod Dragonja, državni tajnik za gospodarska pitanja u kabinetu slovenskog premijera Mire Cerara, izjavio je da je Slovenija vrlo zainteresirana za gradnju LNG terminala za ukapljeni plin na Krku.

Gradnju LNG terminala na Krku jako podržavaju europske države, te SAD i budući dobavljači tekućeg plina jer se to uklapa u koncept diverzifikacije energetskih izvora i smanjivanje europske ovisnosti o ruskom plinu, kazao je Metod Dragonja u četvrtak u razgovoru za Slovensku televiziju, dodavši da je to pitanje posebno aktualno nakon ruskog odustajanja od Južnog toka.

Na pitanje je li Slovenija spremna sudjelovati u financiranju terminala na Krku, Dragonja je rekao da se Slovenija nalazi na tranzitnoj ruti budućeg plinovoda Jadran-Baltik, pa bi se na krčki terminal povezala plinovodom koji bi dalje išao prema Mađarskoj i Austriji, te vjerojatno jednim krakom do Italije.

Energetsko povezivanje Jadrana i Baltika podržao je u četvrtak u Pragu i slovenski predsjednik Borut Pahor koji je zajedno s austrijskim premijerom Wernerom Faymannom prisustvovao sastanku zemalja Višegradske skupine koju čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.