Hrvatski radio

Radio Rijeka

LNG terminal na Krku zanima i EU i SAD

23.12.2014.

11:12

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

SAD i Europska unija imaju zajednički interes podržati izgradnju LNG terminala na Krku, koji bi od Hrvatske napravio regionalno središte za opskrbu ukapljenim prirodnim plinom, izjavila je zamjenica pomoćnika američkoga državnog tajnika Robin Dunningan, a citiraju je mediji u BiH.

Robin Dunningan je u State Departmentu zadužena za pitanja energetike, a u razgovoru koji prenosi Dnevni avaz istaknula je kako gradnja terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku ima punu potporu Washingtona.

"Hrvatska bi tako doista mogla postati regionalno središte kada je riječ o plinu. Terminal na Krku svakako se nalazi na popisu projekata od zajedničkog interesa EU i SAD", kazala je Dunningan pojašnjavajući kako se time značajno doprinosi diverzificiranju izvora opskrbe plinom što je od velike važnosti za sigurnost.

Upravo stoga SAD podupiru i gradnju Transjadranskog plinovoda (TAP) kojim bi se jugoistočni dio Europe opskrbljivao plinom iz Kaspijskog mora. "SAD su veoma posvećene ovom južnom koridoru i to već dvadeset godina. Željeli bismo da taj plinovod dođe do Hrvatske, BiH i drugih zemalja. Znamo da postoji interes različitih investitora za ovaj projekt", istaknula je Dunningan.

Komentirajući odustajanje od gradnje plinovoda Južni tok, Dunningan je kazala kako je to bio projekt u suprotnosti s propisima EU koji se moraju poštovati. "Ne mislim da Rusija više ne bi trebala biti dobavljač plina za Europu no poanta je u tome da se omogući konkurentnost na europskom tržištu. Rusija mora igrati po pravilima", poručila je dužnosnica State Departmenta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.