Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lokalni čelnici raspravljaju o aktualnim problemima

23.04.2014.

16:24

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Likvidnost jedinica lokalne samouprave, novosti u vodnom gospodarstvu, preklapanje prava vlasništva na javnim dobrima, upravljanje imovinom, energetska učinkovitost, neke su od niza aktualnih tema kojima se bave sudionici pete koordinacije gradonačelnika u Crikvenici.

Umjesto šume propisa podložnih raznim tumačenjima trebalo bi jednim propisom postaviti kriterije i mjerila za obročnu otplatu duga ili otpisa duga za potraživanja javnih tijela prema poduzetnicima i građanima, rekao je pročelnik odjela za financije Grada Opatije Danijel Jerman.

Među općim problemima svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj je, ističe predsjednik Udruge gradova Željko Turk, pitanje decentralizacije, u prvom redu fiskalne. Kriza je, recesija, gospodarski rezultati su slabi i u takvim je okolnostima svima teško preživjeti. Crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina ističe da je jedan od glavnih problema loš odnos vlasti, kako trenutne, tako i prošlih, koja lokalnoj samoupravi prepušta obaveze, a ne daje upravljanje. 

Govorilo se i o problemima zemljišta u Gorskom kotaru, mogućem udvostručenju komunalne naknade te prijedlogu mjera energetske obnove na primjeru Krka. Na cjelodnevnom skupu u hotelu Omorika u Crikvenici sudjeluje 72 gradonačelnika, načelnika i pročelnika iz Primorsko-goranske, Ličko senjske, Karlovačke i Istarske županije. Ondje je bila i Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.