Hrvatski radio

Radio Rijeka

Lovrinčević: Hrvatska klizi u tihi bankrot

12.11.2014.

15:56

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lijepa naša bit će i dalje lijepa, ali sve manje naša, rekao je ekonomist Željko Lovrinčević na današnjem Savjetovanju ekonomista i dodao: nastave li se negativni trendovi , Hrvatska od 2016. do 2017. klizi u tihi bankrot.

Standard građana pada, nezaposlenost raste,  kao i javni dug, koji u ovoj godini doseže 80 posto BDP-a. Hrvatska ekonomija je na aparatima, a sada je na snazi i kriza političkog vodstva, koja je eskalirala do potpune nezainteresiranosti najodgovornijih, zaključuje Željko Lovrinčević.

Na skupu ekonomista govorila je i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović te istaknula da je aktualna Vlada rekorder po padu BDP-a, a zatvaranje očiju pred istinom neće učiniti da kriza nestane.

Nema objektivnih razloga da Hrvatska bude u krizi jer svjetska stopa rasta gospodarstva iznosi 3,3 posto, rekao je na početku Savjetovanja ekonomista u Opatiji Ljubo Jurčić. Dodao je da se u krizi nalazi Europa, u kojoj se svaka zemlja snalazi na svoj način.

Hrvatska ima potpuno krivu ekonomsku politiku jer živi na zabludi da će nas spasiti strane investicije, EU fondovi i smanjenje proračuna. Jačanje proizvodnje i zaposlenosti dovodi tek do ekonomskog preživljavanja, rekao je Ljubo Jurčić, dok je izaslanik predsjednika republike Boris Cota zaključio da treba smanjiti porezno opterećenje, rasteretiti državni budžet i povećati konkurentnost.

Tema tradicionalnog skupa ekonomista Hrvatske je ekonomska politika zemlje u 2015. Opet se, sudeći po programu i najavi, skupu neće odazvati predstavnici vladajuće Kukuriku koalicije, dok je predsjednik Ivo Josipović poslao svog izaslanika.

Pozivu Hrvatskog društva ekonomista su se, s druge strane, rado odazvali predstavnici opozicije, pa se, osim Kolinde Grabar Kitarović, očekuju i izlaganja Tomislava KaramarkaMirele Holy i Radimira Čačića. Savjetovanje traje tri dana u opatijskom hotelu ''Adriatic''. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.