Hrvatski radio

Radio Rijeka

Malarija je trajna prijetnja, a uzročnika prenose komarci

25.04.2021.

14:34

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Igor Šoban / Pixsell

Foto: Igor Šoban / Pixsell

Foto: - / -

Malarija je u Hrvatskoj iskorijenjena još 1964. godine, ali Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i dalje 25. travnja obilježava Svjetski dan borbe protiv malarije podsjećajući na mjere protiv komaraca.

Uzročnik malarije je parazit Plasmodium, a na čovjeka ga prenosi ženka zaraženog komarca iz roda Anopheles koji obitava i na području Hrvatske. Parazit se razmnožava u jetri i crvenim krvnim stanicama zaražene osobe, a ako se pravovremenom ne liječi može uzrokovati ozbiljne komplikacije, pa čak i smrt, podsjećaju iz NZZJZ PGŽ.

Najveći broj slučajeva oboljelih od malarije danas su tzv. importirani slučajevi, najčešće pomorci koji putuju u malarična područja, najčešće tropske i suptropske zemlje. Sporadična pojava autohtone malarije u susjednim zemljama te činjenica da komarac-prenositelj obitava na području Hrvatske upućuju na oprez!

Prema informacijama Svjetske zdravstvene organizacije borba protiv malarije je pred velikim izazovom jer mnoge zemlje bilježe rast oboljelih od malarije, a to predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem na globalnoj razini.

Budete li mogli putovati, a za destinaciju odaberete malarično područje, informirajte se, konzultirajte s epidemiologom o preventivnim mjerama prikladnom zaštitnom odjećom, primjenom sredstava za odbijanje komaraca, zaštitnim mrežama za prozore i vrata, zaštitnim mrežama za spavanje te preventivnim uzimanjem antimalaričnih lijekova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.