Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mali ugriz kukca može biti velika prijetnja

07.04.2014.

08:00

Autor: Neva Funčić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, obilježava se ove godine na temu zaraznih bolesti što ih prenose komarci, muhe, krpelji, stjenice i drugi kukci. Moto je ''Mali ugriz - velika prijetnja''.

Oko 80% hrvatskog zdravstvenog proračuna, 14 do 15 milijardi kuna, troši se na liječenje triju kroničnih nezaraznih bolesti: kardivaskularne, šećerne i kronične opstruktivne bolesti pluća koja je vezana uz pušenje. Hrvati najčešće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, čija je smrtnost malo iznad 48%. Preventivne mjere su više kretanja, kvalitetnija prehrana i prestanak pušenja.

Riječani će na kućne adrese dobiti letak naslovljen Izlijmo vodu da nas ne boduZbog tople i vlažne zime, brzih putovanja i globalne trgovine, s toplim danima možemo očekivati najezdu komaraca, upozorile su pročelnica za zdravstvo u Gradu Rijeci Ankica Perhat i Helena Glibotić Kresina iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Obje ističu da su kukci malena, ali vrlo moćna bića koja kod čovjeka mogu izazvati vrlo ozbiljne bolesti. Cilj letka je podsjetiti građane da redovitim tjednim pražnjenjem posuda, kao što su vaze na grobljima, možemo pomoći da prijenosnika bolesti bude što manje. Kukci prenose uzročnike nekih teških bolesti, od salmonele do upale mozga, tumači epidemiologinja Đana Pahor u razgovoru s Biserkom Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.