Hrvatski radio

Radio Rijeka

Maričić: ronilac i eko aktivist koji živi svoje dječačke snove

04.07.2021.

17:35

Autor: Albert Petrović

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Vitomir Maričić, svjetski prvak i rekorder u ronjenju na dah u disciplini dinamika s perajama, bio nam je gost Na obedu. Povod nije bila samo zlatna medalja s nedavnog Svjetskog prvenstva u Beogradu, već i atraktivna izložba fotografija na postamentima na riječkom Korzu pod nazivom "Udah / Inhale".

Drugog dana Svjetskog prvenstva u ronjenju na dah u Beogradu, Riječanin Vitomir Maričić postao je svjetski prvak. U disciplini dinamika s perajama izronio je 254,3 metra i za svega 10 centimetara bio bolji od Rusa Mikhaila Briantceva. Maričić je i aktualni svjetski rekorder u toj disciplini.

Maričić je zbrajanjem pozicija u raznim disciplinama ukupno najbolje rangirani svjetski ronilac, ali u razgovoru naglasak stavlja na ekološku osviještenost, odnosno na peticiju kojoj je cilj izglasavanje zabrane trgovanja perajama morskih pasa.

Peticija bi, s dovoljno potpisa, trebala isposlovati spomenutu odluku u Europskom parlamentu, a Francuska i Portugal su, kaže, već prešle prag. To su i inače zemje koje, uz Španjolsku, prednjače u spomenutoj trgovini čime se ozbiljno ugrožavaju morski psi kao vrsta, a time i ravnoteža morske faune.

Peraje se inače koriste kao dekoracija u juhama, najčešće u kineskim restoranima, a posebno je okrutan postupak kojim se životinja, nakon što je osakate, pušta da u moru nasmrt iskrvari. Zato je našeg sugovornika iskreno obradovala primjedba da se prolaznici i turisti, razgledavajući izložbu na postamentima, najviše zadržavaju upravo kod fotografije morskih pasa sa spomenutim apelom i adresom peticije.

Uz ostale snimke koje oduzimaju dah, na izložbi možemo pročitati i kratke, efektne komentare, poput onog da nam je ronjenje zapravo prirođeno i da je jedino važno i zapravo najteže, riješiti se stresa. A kako to učiniti, upravo uče polaznici Maričićevog tečaja ronjenja u Kostreni.

Inače, riječki klub Ocean broji tridesetak članova i jedan je od najuspješnijih u zemlji, a njegov je član i Vitov prijatelj Petar Klovar, nacionalni rekorder u disciplini free immersion.

Maričić je rušio razne rekorde, na najrazličitijim mjestima, poput onog Guinessovog u austrijskim Alpama: zaronio je u rupu probušenu u ledu..., a sa svoje liste neostvarenih dječačkih snova skinuo je i ronjenje ispod otoka Jabuke. Do otoka su on i prijatelj stigli pedalinama, o čemu je snimljen i dokumentarni film.

O svemu tome i još koječemu govorio je Maričić u emisiji Na obedu Radio Rijeke, poslušajte:

Na obedu: Vitomir Maričić, pripremio Albert Petrović

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.