Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marina Punat: do 2025. u obnovu će se uložiti 160 milijuna kuna

26.08.2019.

16:14

Autor: Hina

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Marina Punat grupa, u okviru koje su marina, hotel, brodogradilište i drugi sadržaji, planira do 2025. godine ulaganja od oko 160 milijuna kuna, s ciljem rekonstrukcije kapaciteta i povećanja konkurentnosti nautičkih usluga.

Marina Punat čini dobre i kvalitetne pomake, ima planove za budućnost, rekao je ministar turizma Gari Cappelli, koji je sudjelovao na konferenciji u Marini Punat, a susreo se i predstavnicima turističkih zajednica otoka Krka.
Cappelli je istaknuo kako Hrvatska u nautičkom turizmu ima što pokazati, ali i naglasio i važnost ulaganja u kvalitetu usluge što donosi rezultate u svim oblicima turizma.

Hrvatska sada ima 72 marine s oko 17 tisuća i 500 vezova, a tome treba pridodati oko 20 tisuća suhih vezova, rekao je ministar, dodajući da se ove godine u charteru očekuje ukupno oko 480 tisuća turista te oko 3,1 milijuna noćenja.
Ove godine je u Hrvatsku došlo oko 54 tisuće brodica, a po Thomas istraživanjima prosječna potrošnja u nautičkom turizmu je oko 126 eura po osobi, dok je u charteru oko 186 eura. Budući da je ukupni prosjek oko 80 eura, jasno je da su turisti, koji koriste usluge u nautičkom turizmu, uz one u zdravstvenom turizmu, daleko veći potrošači nego drugi turisti, istaknuo je Cappelli.

Nautički turizam važan je segment naše cjelokupne turističke ponude te će biti važna poluga i u budućoj strategiji razvoja turizma, rekao je ministar, poručujući kako će nautički i zdravstveni turizam biti važni segmenti buduće razvojne strategije. "Daljnjim spajanjem nautičkog turizma s drugim oblicima selektivnog turizma kao što je zdravstveni turizam stvara se zaokružena cjelina kojom se omogućuje veća potrošnja i potražnja te je to ono čemu trebamo težiti. Takvi gosti traže visoku kvalitetu, a upravo su kvaliteta i održivi razvoj ono što će činiti naš turizam i u budućnosti konkurentnim", rekao je Cappelli. 

Naglasio je kako i ovogodišnja popunjenost objekata ukazuje da je ona bolja u objektima koji su kvalitetno investirali i na visokoj su razini. "To je ono o čemu moramo razgovarati, a ne držati se samo fizičkih pokazatelja, jer oni neće biti meritorni sljedećih godina", rekao je, spominjući pritom Italiju u kojoj su, kaže, fizički pokazatelji relativno dobri, ali financijski i do 20 posto manji.

"Očekujemo da ćemo ovu godinu završiti s blagim porastom fizičkih pokazatelja, ali i financijskih u odnosu na prošlu godinu, a to je bio i cilj, s obzirom na okruženje i damping cijene koje pružaju destinacije kao Turska, Tunis, Maroko", naglasio je Cappelli, dodajući da Hrvatska želi zadržati cijene, ali i nuditi kvalitetu za tu cijenu.

Na predstavljanju usluga Marine Punat rečeno je da je to najstarija marina u Hrvatskoj i najveća marina sjevernog Jadrana, u kojoj je zaposleno 150 ljudi, a surađuje s 30 kooperanata, koji zapošljavaju još 113 ljudi. Marina trenutno raspolaže s 1.450 vezova za plovila do 40 metara na čak 14 gatova. Marina Punat u svojoj ponudi ima stalne vezove u moru i suhe vezove, restorane, bazen i wellness te pažljivo odabrane dodatne usluge i trgovine, uz vrhunski opremljen yacht servis.

Samo u Marinu Punat do 2025. godine planirana su ulaganja od 50 milijuna kuna, a uz ulaganje u druge sadržaje na razini grupe planirana su ulaganja od ukupno oko 160 milijuna kuna. Osnivač i suvlasnik Marine Punat Dragutin Žic rekao je da se ta marina u 55 godina rada uspjela održati i uspješno poslovati, iako je bilo teških dana. Pred tvrtkom su novi izazovi, naglasio je, dodajući kako očekuju od Vlade i lokalne samouprave da ih podupru, kako bi napravili daljnji iskorak i u marini i u brodogradilištu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.