Hrvatski radio

Radio Rijeka

Medni poljubac za sve ljubitelje meda

12.02.2014.

16:38

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pčelari i medari na Valentinovo nam šalju svoj "Medni poljubac", jednodnevnu izložbu meda i mednih proizvoda Primorsko-goranske županije.

Sve više stanovnika naše županije bavi se nekim vidom poljoprivrede, stočarstvom ili pčelarstvom. I dok su krčki pršutari i creski maslinari već uspjeli za svoje proizvode dobiti ekološke markice kao oznaku autohtonosti i kvalitete, pčelari tek počinju taj postupak, koji bi mogao trajati i tri godine.

U međuvremenu se educiraju i izlažu svoj med, prepoznat i od stručnjaka i na tržištu, pa je udruga Biopčela, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Centrom za brdsko-planinsku poljoprivredu, i ove godine za Valentinovo, u zgradi Euroherca, pripremila Medni poljubac.

Posjetitelji će moći kušati dvadesetak vrsta meda i mednih proizvoda, a bit će dodijeljena nagrada pobjedniku Zlatnog ulišta. Najbolji med je, prema riječima Borisa Vidmara iz 'Biopčele', proizveo Mirko Almaši iz Omišlja na otoku Krku.

Prošle godine dominirali su medovi životinjskog porijekla jer se med, objašnjava Vidmar, ne radi samo od cvijeta. Taj med je nešto tamnije boje, a njegov naziv je medun ili u narodu poznatija medna rosa. Da je pčelinji otrov i lijek, objasnit će u predavanju o apiterapiji dr. Josip Lončar iz Bjelovara, a ulaz na Medni poljubac je slobodan. Javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.