Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mihaela Devescovi: "Torte su najbolji dio sirove hrane!"

04.03.2016.

17:20

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve popularniji način ishrane - što je razveselio sve koji vole fino jesti, ali ne vole kuhati - jest sirovojedstvo, odnosno prehrana isključivo sirovom hranom. Točnije, hrana se priprema tako da je se ne izlaže temperaturi višoj od 45 stupnjeva Celzijusa.

Kako se to radi i što se onda uopće jede, pitali smo Mihaelu Devescovi, Zagrepčanku koja je autorica knjige "Sirova hrana" i vodi dvije internetske stranice posvećene takvoj prehrani. Mihaela će sutra poslijepodne (subota 5. ožujka) u Rijeci održati radionicu na kojoj će pokazati sve što zna, a mi smo je pitali zašto vrijedi prijeći na sirovu hranu i koje su prednosti takve hrane u odnosu na kuhanu:

- Sirova hrana nije termički obrađena, znači u njoj su sačuvani svi vitamini i enzimi, što je jako bitno za naš organizam. Manje se troši energije na probavu hrane jer je lakše probavljiva, tako da imamo više energije i bolje se osjećamo - kaže Mihaela.

Koliko traje priprema obroka od sirove hrane? Je li dugotrajna i komplicirana ili je prikladna za zaposlene ljude?

- Sirova hrana je jako jednostavna zato što puno manje vremena gubite u kuhinji, nema nakuhavanja na šparhetu. Najvažniji aparat u kuhinji je blender i  sjeckalica ili multipraktik, tako da se povrće, sjemenke i orašasti plodovi mogu usitnjavati i miksati. Dodaju se začini, radi okusa, i dobijete namaz, umak ili preljev. Tu su i salate, tako da je takva ishrana puno jednostavnija. Jedina priprema koja dulje traje je dehidracija hrane, kojom pripremamo kruh i krekere. Za to je potrebno malo organizacije: uzme se jedan dan, napuni dehidrator, napravi zaliha krekera i kruha, i to zatim može stajati jer je iz hrane izvučena sva voda, pa ima rok trajanja od nekoliko mjeseci.

Kako djeca prihvaćaju sirovojedstvo? - Najprije su pružali veliki otpor, govorili su da je mama "prolupala"… Onda su polako sami poželjeli probati što to muž i ja jedemo, iz znatiželje. Sin je prvi put poželio kušati zeleni sok kad je vidio da Batmanu njegov batler svako jutro donosi zeleni sok, i tako je krenuo. Kćeri smo rekli da će od takve hrane postati lijepa kao princeza… Treba ih animirati, poticati, krenuti s voćnim sokovima, pa polako uvoditi zeleno - kaže Mihaela.

Kako izgleda, primjerice, ručak napravljen od sirove hrane?

- Ovisi o sezoni, uvijek se koriste sezonske namirnice. To može biti neka salata uz namaz ili preljev, a uz to se jedu krekeri ili kruh. Ili možemo napraviti špagete od tikvica, bundeve, cikle, korabice... Spiraliziramo ih u oblik špageta i prelijemo umakom. Zatim su tu juhe, guste, krem-juhe, koje se mogu jesti i tople, ali ne vruće. Sva se sirova hrana smije zagrijavati do 45°C jer se na višim temperaturama gube enzimi koji su potrebni organizmu. Hrana se može grijati, dehidrirati, marinirati – i sve to može biti toplo, ali ne vruće. Ljudi me često pitaju: pa kako možeš stalno jesti hladno? Ali zimi, kad je hladnije vrijeme, jedem sve toplo i koristim začine koji griju, primjerice đumbir, kajenski papar, crvenu papriku, cimet, curry, kurkumu… I čaj spada u sirovu hranu – bilje se stavlja u mlaku vodu i pusti da odstoji dok listovi ne puste aromu.

Torte i kolače radite bez brašna, šećera, margarina, jaja… to su inače osnovni sastojci svih uobičajenih kolača. Od čega se napravi, recimo, torta?

- Torte su, rekla bih, najbolja stvar u sirovoj hrani. One su hit jer su ukusne, energetske, jako zasitne i punijeg okusa, a napravljene su od posve prirodnih sastojaka. Vole ih i oni koji se hrane na uobičajen način. Baza za kore su brašna od orašastih plodova – bademi, orasi, lješnjaci… Miksa ih se i povezuje s nekim suhim voćem ili tekućim zaslađivačem da se dobije smjesa koja se može pritisnuti u kalup. Kreme su najčešće na bazi indijskih oraščića ili avokada, koji daju kremastu strukturu. Koriste se prirodne masnoće iz ekstradjevičanskoga kokosova ulja ili kakao-maslac. Za povezivanje se koristi mlijeko od badema ili lješnjaka. To se miksa u visokobrzinskom blenderu i dobije se krema čiji okus može biti voćni, čokoladni, već po želji. Torta se stavlja u hladnjak, brzo se stisne i stvrdne – i uvijek uspijeva!

Može li se takav način prehrane koristiti kao proljetna dijeta, znači samo neko vrijeme, ili je to ipak stil života?

- Može se koristiti kao dijeta, iako je sirova hrana zapravo niša veganske prehrane. Idealno vrijeme za takvu ishranu je proljeće, ljeto i jesen, dok je zimi teško jer je jako malo namirnica koje možete pripremati na sirovi način. Od te se prehrane mršavi jer hrana nije pržena ni pečena, ne koristi se puno masnoća, osim onih koje su prirodni dio orašastih plodova i sjemenki, potrebnih za razvoj mozga. Puno je voća, koje daje energiju i kalorijsku vrijednost, te zelenog povrća, važnog zbog minerala i klorofila. Suprug i ja smo s uobičajene prehrane prešli na sirovojedstvo i počeli smo mršavjeti, imali smo više energije, postali aktivniji… ubrzo dođete do svoje idealne tjelesne težine.

Želimo li se hraniti sirovom hranom, možemo nekome darovati padele za kuhanje, ali što sve moramo nabaviti? Spomenuli ste blendere, dehidratore…

- Dehidrator u početku nije nužan. Dok isprobavate i niste još sigurni hoćete li se tako hraniti, dovoljna je pećnica – na najnižu moguću temperaturu od 45, najviše 50 stupnjeva, s poluotvorenim vratima tako da kruži zrak. Dobro dođe multipraktik, u kojem se može samljeti brašno od orašastih plodova. Ono što je najvažnije jest imati dobar, snažan blender u kojem se može napraviti sok, pašteta, krema, namaz, preljev… Ako se definitvno odlučite za ovakvu prehranu, onda će dobro doći dehidrator jer ima devet ladica gdje možete puno više hrane napraviti odjednom, da vam stoji po par mjeseci. A i troši puno manje struje nego pećnica.

Više o sirovojedstvu i pripremanju sirove hrane doznajte na sutrašnjoj radionici u Demetrinu stanu na Potoku, Ulica Milana Butkovića 2 (u prostoru gdje se inače održava Demetrin zeleni kutak), a sve informacije doznajte na Mihaelinim internetskim stranicama sirovahrana.hr ili zdravetorte.hr. U nastavku poslušajte razgovor s Mihaelom Devescovi:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.