Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ministrica Obuljen Koržinek odlučila: Blažević ostaje intendant riječkog Zajca

07.10.2022.

14:07

Autor: Hina

Marin Blažević (Foto: Pixsell)

Marin Blažević (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek neće prihvatiti razrješenja intendanata hrvatskih narodnih kazališta u Splitu i Rijeci jer po njoj u obrazloženju odluka gradskih vijeća nisu vidljivi ni zakonski i principijelni razlozi.

Nina Obuljen Koržinek rekla je u petak u izjavi novinarima da će Ministarstvo čuvati kulturu kao javno dobro i da neće dopustiti političke obračune koji se vode preko leđa kulture.


Formalno, odluke gradskih vijeća su šture i neargumentirane i u njima nema dokaza gdje je došlo do kršenja zakona. Ministarstvo štiti zakonitost i u slučaju osporavanja, odluka bi lako pala na sudu, kazala je.


Principijelno, intendante ne treba smjenjivati prije kraja mandata ukoliko nije došlo do kršenja zakona, a oba kazališta imala su vrijedne projekte za vrijeme pandemije, rekla je Obuljen Koržinek i napomenula da kazalište nije od danas do sutra te da je potrebno mnogo vremena da se program pokrene nakon promjene vodstva.


Na pitanje novinara što slijedi u te dvije kuće, odgovorila je da to treba pitati njihovo vodstvo, jer se još ništa formalno nije dogodilo niti su odluke stupile na snagu.


Rekla je da je jutros zvala gradonačelnike i objasnila im svoj stav, te da će, bude li potrebno, još s njima razgovarati.


Podsjećamo, Gradsko vijeće Rijeke smijenilo je Marina Blaževića s mjesta intendanta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i mandat mu je trebao prestati 31. listopada.


Evo kako je svoju odluku obrazložila ministrica:

Ministrica o intendantima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.