Hrvatski radio

Radio Rijeka

More na riječkim plažama izvrsno, a Hrvatsko je treće najčišće u Europi

27.05.2014.

12:48

Autor: Olga Mandić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči otvaranja sezone kupanja na riječkim plažama početkom lipnja, za kupače odlična vijest: kakvoća mora na svim riječkim plažama je izvrsna! Jedina koja je dobila lošiju ocjenu je Kantrida - istok, plaža ispod stadiona. Inače, Hrvatska je treća zemlja Europske unije po kakvoći vode na kupalištima, iza Cipra i Malte, objavila je Europska agencija za okoliš u redovitome godišnjem izvješću.

Na plaži ispod stadiona Kantrida je konačna ocjena nezadovoljavajuća jer se procjenjuje veći rizik onečišćenja, između ostalog, i zbog velikog broja kupača. No, po evropskim standardima i ta je plaža podobna za kupanje, rečeno je na kolegiju gradonačelnika Rijeke. Ispitivanje je provedeno na 21 mjernoj točki tijekom prošle godine i sva su udovoljila kriterijima hrvatske Uredbe o kakvoći mora za kupanje. Na plažama Ploče i Kostanj i ove godine će se vijoriti plave zastave.

Sezona kupanja na riječkim plažama kreće 1. lipnja, a do tada će biti obavljeni svi popravci na 22 plaže koje održava Grad Rijeka. Na sedam lokacija, uključujući i plažu za pse, dopremljen je dodatni šljunak, na plaži Grčevo izgrađen je novi obalni zid, Vila Nora dobila je novu betonsku stazu s ogradom i ulazom u more. Temeljito su sanirana oštećenja na plaži Kostanj, na kojoj će biti postavljena dizalica za invalidne osobe, a grad će financirati i dva spasitelja.  

Voda na kupalištima u Hrvatskoj izvrsne je kakvoće na 94,9 posto od 927 ispitanih lokacija na morskoj obali i u unutrašnjosti, kaže EEA u izvješću za 2013. godinu. To je mali pad u odnosu na godinu prije, kad je izvrsnu ocjenu dobilo 95,3 posto lokacija. Ispred Hrvatske su Cipar sa izvrsnim ocjenama svih ispitanih kupališta, te Malta s 99 posto izvrsnih ocjena, a iza nas je Grčka s 93 posto odlično ocijenjenih kupališta. EEA je testirala kakvoću vode na više do 22.000 plaža na slatkim i slanim vodama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.