Hrvatski radio

Radio Rijeka

More pred Urinjem nakon požara i obilnih kiša - čisto!

22.08.2014.

15:39

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

More oko Urinja čisto je i izvrsne kakvoće, tvrde predstavnici Primorsko-goranske županije, Općine Kostrena te Lučke kapetanije Rijeka koji su brodom obišli kostrenski akvatorij, nakon nedjeljnog požara u Ininoj rafineriji te obilnih kiša prošlih dana.

More u Urinju i na Žurkovu je čisto, poručuje zamjenik primorsko-goranskoga župana Marko Boras Mandić. Uz predstavnike Lučke kapetanije Rijeka i Općine Kostrena, obišao je kostrenski akvatorij da bi se vidjelo jesu li obilne kiše proteklih dana zagađenje iz obližnjih škrapa donijele u more. Ipak, poručuje odgovornima u Ini da bi svakako trebalo nastaviti s modernizacijom rafinerije u Urinju, ali i obnoviti brane koje izgledaju dotrajalo.

Požar koji je izbio u Ininoj rafineriji u nedjelju također nije zagadio okoliš, iako ekolozi upozoravaju da je taj događaj samo jedan u nizu incidenata što govore o lošem stanju pogona za preradu nafte. Na plažama u Urinju i na Žurkovu ipak postoje zagađenja od nafte, ali još se ne zna tko je za njih kriv, rekao je Egon Dujmić iz Općine Kostrena.

Na tim je mjestima bila nadležna inspekcija, uzeti su neki uzorci i čekaju se rezultati ispitivanja. Lučki kapetan Darko Glažar istaknuo je da najnoviji nalazi Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije govore da je more u Urinju izvrsne kakvoće, a da bi tako i ostalo, zagađivače treba kazniti. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.