Hrvatski radio

Radio Rijeka

Možda zadnje županijsko ulaganje u obnovu lučica

15.12.2014.

15:58

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja mjeseca trebalo bi biti potpisano pismo namjere o gradnji Županijskog sportskog kampusa u Kostreni i Kraljevici. Za obnovu četrnaest lučica raspodijeljeno je 410 tisuća kuna i to možda zadnji put, rečeno je na konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji.

Unatoč tanjenju proračuna, Županija ne zaboravlja ni najslabije. Ove su godine za vaninstitucionalnu skrb psihički bolesnim osobama dodijeljena dva stana u Mrkoplju i Lokvama u čije su uređenje uložili 30 tisuća županijskih kuna. O korisnicima će brinuti stručnjaci Doma za psihičko bolesne osobe na Turniću.

Ovog je tjedna Primorsko-goranska županija za obnovu 14 lučica raspodijelila 410 tisuća kuna: od najmanjeg ulaganja vrijednog 19 tisuća kuna, do 70 tisuća kuna za obnovu obale u Crikvenici. No, to je možda zadnji put, upozorila je zamjenica župana Marina Medarić, jer prema najnovijoj verziji Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama županije gube prihode od brodica i od koncesija na pomorskom dobru.

Novina je i oduzimanje prihoda jedinicama lokalne samouprave, od prihoda od brodica sada im država uzima 50%. Medarić vjeruje da će biti teško tim sredstvima uređivati šetnice, muliće i lučice.

Na Krčkom aerodromu iduće godine očekuju rekord - više od 170 tisuća putnika. Najavljena je nova linija za München, više letova za Köln i Skandinaviju. Županija je ulaganje u oglašavanje udvostručila na milijun kuna, te uredila prostor za prijem putnika. No, Vladin program subvencija težak 100 milijuna kuna gotovo je zaobišao Krk, Mandić je istaknuo da je na Krk stiglo tek 200 tisuća državnih kuna subvencija, dakle promili, a ne postoci.

Dožupan Marko Boras Mandić najavio je pripremu nogometnog kampusa u Kostreni i Kraljevici. Županija u projekt ulaže 100 tisuća kuna, Kraljevica je u proračunu odobrila sličan iznos, a Kostrenjani o planu raspravljaju u četvrtak.

Za pet terena na Žuknici i u Šmriki imovinska dokumentacija je čista. Još je šest igrališta u vlasništvu države, a očekuje se  privatni investitor i uređenje čak 12 igrališta pogodnih za ponudu sportskog turizma i zimske pripreme. U Županiji vjeruju da koncentracijom sportskih terena blizu mora, s našom klimom i pozicijom, mogu ponuditi ono što tržište traži.

Najavljena je i izgradnja biciklističke staze te obnova ceste od Dunata do Punta na otoku Krku. Bit će gotova do ljeta, a radove vrijedne 4,5 milijuna kuna  izvest će GP Krk. Javlja Neva Funčić:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.