Hrvatski radio

Radio Rijeka

Može li odjeća pod UV svjetlom promijeniti boju?

11.12.2014.

14:18

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula uručio je na današnjem primanju nagrade i priznanja najboljim inovatorima. Na natječaj je prijavljena 21 inovacija, a izabrano je devet koje će Županija sufinancirati s 200 tisuća kuna. Među njima i autorica prve u svijetu uspješne stabilizacije fotosenzibilnih boja na odjeći.

Prve tri najbolje inovacije: Ljiljane Bužančić za stabiliziranje fotosenzibilnih boja i primjenu na odjeći, Dina Lenaza za Pharmalogger standalone i Andreja Šaprića za hvatač čeličnog užeta i kablova, Županija će potpomoći s po 28 tisuća kuna.

Uz njih, za inovacije su nagrađeni dr. Sven MaričićSaša MuschetVlatko IgnatoskiSenko ČuljevićIvica Šepić i Vanja Turak.

Ljiljana Bužančić, koja je sa svojom inovacijom bila i zvijezda današnjeg primanja, prva je u svijetu uspjela stabilizirati fotosenzitivnu boju. To znači da su u zatvorenoj prostoriji, npr. majica, košulja, kravata ili cipele, jednobojne, no kad izađemo na sunce, pojave se boje. Transformaciju pod UV lampom zabilježili smo u foto galeriji.

S Ljiljanom Buženčić razgovarala je Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.