Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muhvić: goransko drvo ''nestaje'' u Sloveniji

17.07.2014.

11:29

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezadovoljan odnosom poduzeća Hrvatske šume, vlasnik pilane Josip Muhvić iz Malog Luga u Gorskom kotaru ovih dana kamionima je blokirao dvije šumske ceste prema predjelu Lividraga, kod naselja Gerovo. Blokadom prometnica onemogućio je prijevoz drvene građe iz tog dijela šume na području Grada Čabra. Zašto neobičan prosvjed?

Hrvatske šume: Izvoz ako domaće kupce trupci ne zanimaju                                  Tijekom četvrtka, stigao je i odgovor iz prozvanoga poduzeća - Hrvatskih šuma. Suprotno Muhvićevim izjavama o naglašenom odvozu pilanskih trupaca iz Šumarije Gerovo prema susjednoj Sloveniji, iz HŠ-a ističu kako se trupci i ostali drvni sortimenti izvoze samo ako za njih nema interesa domaćih kupaca. Na prigovor Josipa Muhvića da se za transport domaće drvne sirovine koriste kamioni slovenskih tvrtki, Hrvatske šume odgovaraju kako o odabiru prijevoznika trupaca ne odlučuju oni već kupac sirovine.

Ledolom u Gorskom kotaru, početkom veljače, na području Šumarije Gerovo srušio je brojna stabla, pa je Josip Muhvić vjerovao da bi više posla moglo biti i za njegovu tvrtku. Umjesto toga, morao je blokirati šumske ceste, a razlog je izvoz drvne sirovine iz Republike Hrvatske prema Sloveniji. Kaže da se sirovina ne odvozi kamionima, već konvojima iz Šumarije Gerovo.

Tvrdi i da se sirovina dodjeljuje prema nepoznatim kriterijima. Šumari su se, kaže Muhvić, prethodnom provjerom uvjerili da proizvodni kapaciteti njegove pilane te strojeva za preradu ogrjevnog i drobljenog drva odgovaraju kriterijima javnog poziva za nabavu sirovine. Javio se na natječaj za dodjelu sirovine i tražio potrebne količine, ali je dobio negativan odgovor uz objašnjenje šumara da je natječajni odabir drugih kupaca bio zakonit i da oni na kupčev izbor prijevoznika nisu mogli utjecati.

Muhvić to tumači drugačije: Bio je uvijek isti problem. Zbog čega su te firme dobile? Jer sirovina ide iz Šumarije Gerovo prema Sloveniji i prijevoznik je slovenska firma. O svemu što smatra zakonski upitnim pisao je na brojne adrese, a izostanak odgovora, je rezultirao blokadom dvaju šumskih cesta. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.