Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muslimani slave Kurban-bajram

04.10.2014.

13:40

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muslimani danas počinju proslavu jednoga od dva najveća blagdana - Kurban-bajram. Središnja blagdanska svečanost Kurban Bajrama za Hrvatsku održana je u Islamskom centru u Rijeci.

Predvodeći molitvu, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović osudio je zločine u Iraku i Siriji koji bacaju negativno svjetlo na islam kao religiju mira i tolerancije. "Dignimo svoj glas protiv takvih postupaka, osudimo to najvećom osudom i recimo da to nije islam", rekao je muftija Hasanović. 

Kurban-bajram traje 4 dana i blagdan je žrtvovanja svega prolaznog, materijalnog, lošeg i beskorisnog, kao potvrda vjernosti bogu, a više od milijun vjernika to potvrđuje hodčašćem u sveta mjesta islama Meku i Medinu. 

Prema muslimanskim propisima, nakon klanjanja bajram-namaza, tradicionalno se prinosi žrtva, odnosno kurban, a kurbansko meso odvaja se na tri dijela - jedan za siromašne, drugi za rodbinu, a treći se ostavlja u kući.

Na kraju bajramske poruke u Islamskom centru u Rijeci, muftija Aziz Hasanović čestitao je svim vjernicima Bajram tradicionalnom čestitkom - bajram šerif mubarek olsun: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.