Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:33 / 30.11.2020.

Autor: Nenad Lučić

Na današnji dan: 45 godina od emitiranja prve epizode "Kapelski kresovi"

Boris Dvornik prije snimanja jedne od scena prve epizode Kapelskih kresova, prvi put emitirane prije točno 45 godina (Foto: arhiva HRT)

Boris Dvornik prije snimanja jedne od scena prve epizode Kapelskih kresova, prvi put emitirane prije točno 45 godina (Foto: arhiva HRT)

Foto: - / -

Gorani od filmskih naslova vezanih uz njihov kraj, najviše pamte ratnu seriju "Kapelski kresovi", čija je prva od trinaest epizoda u programu tadašnje Radiotelevizije Zagreb emitirana 30. studenoga 1975. godine, odnosno na prije točno četiri i pol desetljeća.

Dosad su kadrovi desetak domaćih igranih filmova, velikim dijelom ili u cijelosti, snimani na području Gorskog kotara, no niti jedan od njih kod hrvatske publike nije dosegnuo razinu gledanosti i popularnosti serije "Kapelski kresovi" koja je, tijekom emitiranja, nemalo utjecala i na prepoznatljivost goranskog područja u širem okruženju.

Razloge svakako treba tražiti u činjenici da je, osim redatelja Ivana Hetricha, na kreaciji upečatljivih uloga u Kresovima poput Dimnjačara i Riđana, angažiran niz tadašnjih glumačkih zvijezda: Boris Dvornik, Božidar Orešković, Zvonko Lepetić, Vanja Drach i mnogi drugi.

U to je vrijeme, kao dvanaestogodišnji goranski dječak, ulogom Srećka kratkotrajnu, ali veliku filmsku slavu dosegnuo i Predrag Burić iz Ravne Gore koji se nedavno prisjetio vremena nastajanja popularne serije.

Razgovora s Predragom Burićem prisjetite se OVDJE.

"Živim s uspomenama na vrijeme snimanja Kapelskih kresova. Uvijek kada na televiziji vidim poznata glumačka lica vraćaju se sjećanja i ona će u meni biti dok sam živ, jer riječ je o godinu dana moga života koja se ne mogu zaboraviti", rekao je Burić.

Gorski kotar kao lokacija snimanja brojnih filmskih naslova doista ima zanimljivu povijest, no možda upravo Burićeva sjećanja na seriju, tijekom čijeg je nastanka angažiran velik broj stanovnika toga područja, zorno govore zašto  Gorani gotovo pola stoljeća nakon prvog emitiranja ipak na poseban način pamte Kapelske kresove.