Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na ulazu u Omišalj postavljen kip sv. pape Ivana Pavla II.

12.10.2014.

19:40

Autor: Hina / Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brončani kip pape Ivana Pavla ll., rad akademskog kipara Vida Vučaka, postavljen je danas uz prometnicu na ulazu u Omišalj na otoku Krku, a blagoslovio ga je krčki biskup mons. Valter Župan.

Spomen obilježje Ivanu Pavlu ll. postavljeno je na poticaj Krčke biskupije, uz potporu lokalnih vlasti, gospodarstvenika i drugih donatora, a u spomen papinu boravku na Krku tijekom pastirskog pohoda Hrvatskoj u lipnju 2003.

Kip pape napravljen je s uzdignutom desnom rukom koja blagoslivlja, dok je lijevom oslonjen na križ, odnosno Isusa Krista.

Ispod kipa je natpis Sveti Ivane Pavle ll. moli za nas, a ispred njega simbolično su prikazani more, valovi i kvarnerski otoci.

Omišaljski župnik Anton Bozanić podsjetio je kako je 5. lipnja 2003., papa prvi puta stupio nogom na krčko tlo, naglasivši kako se spomen obilježjem željelo označiti papina prisutnost koja je ostavila pečat.

Pošlo se od činjenice da je papa Ivan Pavao ll. za vjernike svetac, i njegov lik zrači vedrinom, duhovnošću i nadasve svetošću, rekao je, opisujući tijek dogovora i nastanka spomenika.

Omišaljski župnik rekao je kako je kip Ivana Pavla II. postavljen tako da bude blizu i dostupan običnom čovjeku, da ga svatko može dodirnuti.

Krčki biskup Valter Župan kazao je da se tim spomenikom stanovnici Krka pridružuju onima koji su se htjeli odužiti papi, koji je bio dalekovidan i hrabar u korist svih naroda, a posebno onih čije su duhovne i materijalne izvore grabili drugi.

Odvažnom i do tada neviđenom državničkom odlukom, papa Ivan Pavao ll odlučio je prvi priznati državnu neovisnost Republike Hrvatsku, čime je utjecao da to potom učine i drugi, rekao je krčki biskup.

Akademski kipar Vid Vučak rekao je, govoreći o skulpturi, kako je u papinoj mistici vjetar, koji je simbol teškog vremena protiv kojeg se borio i kojega je uspio pobijediti.

Dodao je kako je kip Ivana Pavla II. postavljen na mjesto uz koje se, ako se dolazi na Krk, mora proći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.