Hrvatski radio

Radio Rijeka

Načelni odgovori na konkretne probleme goranskih proračuna

19.12.2014.

12:49

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi put nakon prosvjeda na Markovom trgu lokalni čelnici Gorskog kotara su se jučer poslijepodne u Zagrebu sreli s predstavnicima hrvatske Vlade i nekoliko javnih poduzeća da bi razmotrili mogućnost donošenja određenih zakonskih mjera kojima bi se, nakon ukidanja Zakona o brdsko planinskim područjima, ublažio gubitak dijela proračunskih prihoda goranskih gradova i općina. Prijedlozi su još uvijek načelni, ali ima ih.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević smatra da su jučerašnji razgovori iznjedrili nekoliko načelnih prijedloga koje bi država eventualno mogla ponuditi Goranima, a to su: 16 posto poreza na dohodak za financiranje kapitalnih projekata, moguće povećanje šumskog doprinosa sa sadašnjih 5 na 7,5 posto.

Što se tiče dijela koji bi mogao biti pomoć kroz Hrvatske vode, pregovaralo se o mogućnosti bespovratnih sredstava, 35 milijuna kuna, koja bi se ugradila u Gorski kotar.

Goranima vrlo važna tema bila je organizacija zimske službe i prebacivanje tog troška na koga drugog, jer bi se time rasteretilo lokalne proračune. Poslušajte izjavu Ivice Kneževića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.