Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nadogradnja opatijskog Kvarnera - modernizacija ili kulturocid?

01.03.2014.

14:40

Autor: Irena Hrvatin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nad hotelom Kvarner u Opatiji - golema dizalica, na krovu - radovi. Nadogradnja još jednog kata na na najstariji hotel na Jadranu podigla je opatijsku javnost na noge: za jedne to je modernizacija, za druge neoprostiva devastacija.

Na kulturocid u Opatiji članovi nezavisne gradske liste upozorili su otvorenim pismom ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, a prema svemu sudeći u novu turističku sezonu hotel Kvarner ulazi s novom etažom i deset soba više. Vlasnik hotela, LRH, ishodovao je sve potrebne dozvole za nadogradnju pa opatijski dogradonačelnik Fernando Kirigin ističe da protivnici radova na Kvarneru mogu samo kao građani žaliti što se mijenja izgled zgrade iz 1884. godine.

Donedavno nije dolazilo u obzir mijenjanje vanjskog izgleda hotela Kvarner, a to što je sve po zakonu, ne znači da je i dobro, smatra ravnatelj Državnog arhiva u Rijeci Goran Crnković. Opatija mora biti svjesna da se njezin turizam i budućnost zasnivaju i na graditeljskom nasljeđu, a u ovom slučaju pokazala je previše popustljivosti u intervencijama na vanjskim objektima, dodaje Crnković.

Nismo uspjeli doći do obrazloženja konzervatora te saznati zašto je odobrena nadogradnja hotela iz vremena kada se rađao opatijski turizam. Upravo konzervatore proziva gradski vijećnik, kulturolog Ernie Gigante Dešković, zamjerajući što građanima ne odobravaju niti puno manje zahvade, a odobrili su ovaj vrlo značajan.

Članovi nezavisne opatijske liste od ministrice kulture traže da se provjeri kako je došlo do ovoga kulturocida te da se predoče imena odgovornih konzervatora. Priču je pripremila Irena Hrvatin:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.