Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrada HAZU dr. Jonatanu Lergi s Tehničkog fakulteta u Rijeci

20.04.2022.

14:18

Autor: Tatjana Sandalj, Hina

dr. Jonatan Lerga

dr. Jonatan Lerga

Foto: - / Jonatan Lerga / privatni arhiv

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti objavila je imena dobitnika Akademijinih nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu. Među nagrađenima je i izvanredni profesor dr. Jonatan Lerga s Tehničkog fakulteta u Rijeci, a nagradu na području tehničkih znanosti dobio je za djelo "Napredni postupci digitalne obrade signala i strojnog učenja", znanstvenu cjelinu od 28 radova.

Nagrade ne bi bilo bez tima ljudi koji gradimo već desetak godina.

Jonatan Lerga

Za područje društvenih znanosti nagrađena je dr. Katarina Horvat za knjigu "Kućna služinčad u Zagrebu 1880.-1914." (Srednja Europa d.o.o., Zagreb, 2021.). Prof. dr. Marcela Hanzer dobitnica je nagrade za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti za izuzetne recentne znanstvene doprinose u teoriji reprezentacija klasičnih p-adskih grupa i teoriji automorfnih formi te Langlandsovom programu, objavljenih u nizu od šest radova u razdoblju od 2018. do 2021. u prestižnim međunarodnim časopisima.


Za područje prirodnih znanosti nagradu je dobila dr. Petra Bajo za znanstvena istraživanja o paleoklimatskim promjenama tijekom prošlosti na temelju geokemijskih značajki siga, objavljena u 24 znanstvena rada u posljednjih pet godina te za otkriće uloge orbitalnih parametara Zemlje na razvoj i trajanje prijelaza između hladnijih i toplijih razdoblja u pleistocenu, objavljeno 2020. u znanstvenom časopisu Science. Dr. Ivana Tlak Gajger nagrađena je za područje medicinskih znanosti, za znanstveno dostignuće objavom 30 znanstvenih članaka u posljednjih pet godina (2017.-2021.), koji čine jednu tematsku cjelinu označenu naslovom biologija i patologija pčela.


Prof. dr. Ekrem Čaušević dobitnik je nagrade na području filoloških znanosti, za knjigu "Ustroj, sintaksa i semantika infinitnih glagolskih oblika u turskom jeziku. Turski i hrvatski jezik u usporedbi i kontrastiranju" (Ibis grafika, Zagreb, 2018.). Za područje književnosti nagradu je dobio Ivan Lovrenović za knjigu "Putovi su, snovi li su" objavljenu u nakladi Frakture 2019. godine. Za područje likovnih umjetnosti nagrada je dodijeljena Milanu Bešliću za autorstvo izložbi i promociju umjetničkog djela akademika Ede Murtića uz stotu obljetnicu njegova rođenja. Za područje glazbene umjetnosti i muzikologije nagrađen je red. prof. art. Mladen Tarbuk za skladbu Sinfonia, praizvedenu 27. travnja 2017. u okviru Muzičkog biennala, na koncertu Simfonijskog orkestra HRT, pod ravnanjem Pierre-André Valadea.


Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU-a 29. travnja, a do tada slušamo razgovor s dr. Lergom u Akademskih kvarat ure o nagradi, jedinstvenom u regiji sveučilišnom centru za umjetnu inteligenciju i platformi RIMAP:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.