Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nagrada PGŽ za životno djelo posmrtno Darku Dekoviću

27.03.2014.

17:30

Autor: Neva Funčić / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nagrada Primorsko-goranske županije za životno djelo bit će posmrtno dodijeljena Darku Dekoviću, dugogodišnjem predsjedniku riječkog ogranka Matice Hrvatske te uredniku ''Dometa''. Godišnja nagrada pripala je Kristini Posilović spisateljici i volonterki za promicanje ljudskih prava. Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Opatiji 14. travnja, odlučili su danas županijski vijećnici.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se na prijedlog Gradskog vijeća Kastva. Mr. Darko Deković (1947. - 2008.) bio je od 2004. asistent Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci. Kao student stradao je prigodom slamanja hrvatskog proljeća 70-tih godina. Bio je profesor hrvatskog jezika i književnosti, magistar humanističkih znanosti, a umro je neposredno prije obrane doktorata. Deković je bio istaknuti znanstvenik, posvećen istraživanju glagoljaške baštine, te kulturni radnik, primjerice predsjednik riječkog ogranka Matice hrvatske i glavni urednik njezina časopisa Dometi. Objavljen mu je niz filoloških, historiografskih, književnih i drugih radova.

Godišnja nagrada Kristini Posilović dodjeljuje se na prijedlog riječke Udruge za umjetnost i kulturu parNas. U obrazloženju stoji da Posilović živi i radi u Rijeci kao samostalna književnica, da je profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i apsolventica na doktorskom studiju književnosti, kulture, izvedbene umjetnosti i filma pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezin akademski, umjetnički i aktivistički interes usmjeren je prema području ljudskih prava i rodne ravnopravnosti. Usavršavala se u Centru za ženske studije, sudjelovala u kampanji za sudjelovanje žena u odlučivanju žena na lokalnoj razini, bila je predsjednica Udruge žena u znanosti i umjetnosti. Sudjeluje na tribinama i okruglim stolovima, održava predavanja i izložbe, piše članke i osvrte, a 2013. je dobila nagradu za slogan ZAZVIŽDI NEnasilju! Hollaback Croatia, u kampanji protiv uličnoga uznemiravanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.