Hrvatski radio

Radio Rijeka

Najljepši njemački ovčari na Viškovu - FOTO

26.04.2014.

13:49

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Specijalna izložba njemačkih ovčara, treća po redu, održana je danas na Viškovu, gdje se 85 prekrasnih izložbenih njemačkih ovčara, uz pomoć svojih vlasnika, pokazivalo u najboljem izdanju. Osim iz Hrvatske, stigli su i iz Italije, Austrije, Njemačke, Bugarske i Rumunjske.

Poslušni, privrženi i izvrsni za školovanje - to su osnovne kvalitete dobroga njemačkog ovčara, kako izložbenog tako i kao kućnog ljubimca. No, izložbeni njemački ovčar ipak mora zadovoljavati određene kriterije, a ako ih ispunjava, potvrde za uzgoj i sudjelovanje na natjecanjima svaki pas dobiva iz Augsburga u Njemačkoj.

Među kriterijima je i to da ženke starije od 12 mjeseci moraju biti visoke najmanje 55, a najviše 60 centimetara, dok je kod mužjaka visina od 60 do 65 centimetara. Težina psa mora se kretati između 30 i 35 kilograma. Mnogi od njemačkih ovčara s izložbe u Viškovu već su prijavljeni za svjetsku izložbu koja će se u rujnu održati u Njemačkoj.

Događaj je organizirala Udruga uzgajivača njemačkih ovčara "Halubje 2011". Zanimljiv sadržaj za posjetitelje pripremili su vatrogasci i policajci sa svojim radnim psima. Njemački i belgijski ovčari na pokaznoj su vježbi publici pokazali zašto su nezamjenjivi pri traganju i spašavanju. Poslušajte što je među uzgajivačima zabilježila Larissa Smokvina: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.