Hrvatski radio

Radio Rijeka

Napušteni vrbovski tunel postao pogon za uzgoj šampinjona

17.08.2014.

13:14

Autor: Nikolina Majster

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Napušteni tunel idealno je mjesto za uzgoj gljiva. Jedan takav odlučili su povući u Vrbovskom i već na samom početku pokazao se uspješnim ili bolje rečeno - isplativim.

U napuštenom tunelu Skakavac dugom sedam kilometara, Grad Vrbovsko pokrenuo je probnu proizvodnju šampinjona. Za uzgoj gljiva brinu se radnici komunalnog društva koji obavljaju i ostale komunalne poslove. Zapošljavanje ljudi i dodatna zarada bili su glavni motivi za pokretanje ove djelatnosti koja se već u samom početku pokazala vrlo isplativom.

Uvjeti su u tunelu idealni - temperatura je 10 stupnjeva i ima dovoljno vlage. Gljive sazrijevaju nešto sporije, ali su iznimno kvalitetni, uz vrlo male troškove proizvodnje, kaže gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić. Radnici tamošnjega Komunalca zalijevaju, beru i čiste gljive te održavaju prostor. Prvi vrbovski šampinjoni odlaze u restoran Kamačnik

Gljivama će Grad Vrbovsko opskrbljivati i svoje škole i vrtiće, a uskoro će se naći i na tržištu. Dok se ne prikupe svi potrebni dokumenti za prodaju, vrbovski se šampinjoni suše i konzerviraju. Da bi se mogla pokrenuti proizvodanja, uređena je prilazna cesta te uvedena voda i struja. Ovo je, ističu Vrbovčani, poziv poduzetnicima da se uključe u profitabilnu proizvodnju kvalitetne hrane. Poslušajte priču koju je pripremila Nikolina Majster:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.