Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nasilje nad ženama: društvo ne evoluira

21.11.2014.

15:08

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj partneri zlostavljači ubiju 30 (trideset) žena godišnje, a svakih 15 minuta jedna je žena žrtva nasilja. Zbog takvih situacija policija prosječno 46 puta dnevno izlazi na uviđaj. U PGŽ mjesečno se registrira 1500 slučajeva nasilničkog ponašanja. Objavilo je to Povjerenstvo za ravnopravnost spolova PGŽ uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Još malo ružnih podataka: svaka treća žena svijeta doživljava fizičko ili seksualno zlostavljanje od partnera, od čega je polovica žena mlađa od 16 godina. Više žena u svijetu umire od zlostavljanja partnera nego, primjerice, od karcinoma ili prometnih nesreća.

Poraznim podacima dočekujemo 25. studeni - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, ističu u Povjerenstvu koje su ove godine podržale i glumice HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Tjelesno i seksualno nasilje je najveći problem žena današnjice, istaknule su i zato su se pridružile članicama Povjerenstva u utorak. Dijelit će brošure s informacijama o tome komu se obratiti u slučaju zlostavljanja. Štand na Korzu bit će u utorak 25. studenog, od 11 do 12 sati, a pridružit će im se i vaterpolisti Primorja - Erste banke.

Žene koje su se morale skloniti u skloništa za žrtve nasilja na poklon će dobiti ulaznice za predstavu "Crnac" HNK Zajc. Na susretu s novinarima bile su Leonora Surian, Tanja Smoje, Olga Kaminska, Olivera Baljak i Jelena Lopatić, a poslušajte što kažu Baljak i Surian: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.