Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ne gasterbajteri nego - zainteresirani za europsku ranu mobilnost

11.11.2014.

15:02

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Opatiji su, nakon zagreba i Splita, ponuđene informacije o mogućnostima što ih nude europska tržišta rada te o uvjetima života u zemljama koje nude poslove. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić otvorio je danas u Opatiji treći po redu Europski dan poslova.

  Mirando Mrsić s domaćinima (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

Odlazak iz domovine trbuhom za kruhom danas se više ne zove pečalba. Mi smo europska zemlja, pa oni koji odlaze više nisu gastarbajteri već tražitelji posla s izraženim interesom za europsku ranu mobilnost. Takvima su iz EURES-a i Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje ponudili kontakte sa stranim poslodavcima te informacije o načinu života u Švedskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Irskoj, ali i Češkoj te Sloveniji i Slovačkoj.

Na pitanje je li dobro da nam mladi školovani ljudi odlaze, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić je rekao da se iz Hrvatske uvijek odlazilo, a ulaskom u Uniju i to se tržište otvorilo. Naravno da nije dobro da odlaze visokoobrazovani kadrovi u koje je država uložila sredstva, a jedini put njihova ostanka je otvaranje radnih mjesta i primjerene plaće, zaključio je.

Bit će jednom i toga. Koliko će ova generacija tada imati godina – ne znamo. Ministar kaže da je za osam posto smanjen broj mladih nezaposlenih. Pomoći će i 66 milijuna eura iz EU fonda za zapošljavanje te poticajna mjera petogodišnjeg oslobađanja naknade poslodavcima za plaću, ako na neodređeno zaposle mladu osobu. Neke će privremeno utješiti povećanje naknade za stručno osposobljavanje s 1600 na 2400 kuna, a neke - ni to.

Poslušajte što je na Europskom danu poslova zabilježila Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.