Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neizvjesna sudbina Ininih rafinerija u Rijeci i Sisku

25.09.2014.

16:40

Autor: Ivanka Jelinčić Jurin / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ključ opstanka Inine Rafinerije nafte Rijeka je modernizacija, smatraju i sindikalisti i predstavnici Općine Kostrena. Sudbina rafinerija u Rijeci i Sisku, pa tako i u njima zaposlenih radnika, neizvjesna je.

Za obje hrvatske rafinerije nafte još se ne zna kako će završiti. Na jučerašnjoj sjednici uprave Ine, kada je trebalo donijeti odluku o prestanku rada Rafinerije nafte Sisak, hrvatski su članovi uprave napustili sjednicu. Tako su, barem do sjednice sljedećega tjedna, spriječili gašenje rafinerije u kojoj radi 800 radnika.

Nema odluke ni o ulaganjima u nastavak modernizacije riječke rafinerije u Urinju. "Ključ opstanka Rafinerije nafte Rijeka je modernizacija. Nažalost, oni koji o tome odlučuju razmišljaju samo o profitu i bonusima", kaže sindikalist Ivica Perinić. S ovakvim razvojem događaja, dodaje Perinić, riječku će rafineriju proglasiti neprofitabilnom i neodrživom te je ugasiti.

I načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić zabrinuta je za sudbinu Inine rafinerije. Istina je da pogoni u Urinju stvaraju mještanima probleme onečišćujući okoliš, no zatvaranje nikako ne bi bilo dobro. Modernizacija je hitno potrebna, svi rokovi za to su odavno prošli, kaže Marunić. Poslušajte izjave Ivice Perinića i Mirele Marunić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.