Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nema razumijevanja za Gorski kotar: Hrvatke šume ostaju centralizirane

23.05.2014.

15:40

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od predloženog pilot-projekta izdvajanja goranskog ogranka iz državne tvrtke "Hrvatske šume" neće biti ništa, barem zasad. Dobra vijest sa sastanka goranskih čelnika i predstavnika ministarstava je da stiže europski novac za sanaciju šteta od ledenoga nevremena.

Čelnici gradova i općina Gorskoga kotara te Primorsko-goranske županije nemaju razloga za zadovoljstvo nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja te Hrvatskih šuma. Na državnoj razini nema razumijevanja za zahtjev da se u sustavu gospodarenja goranskim šumama primjeni decentralizirani pilot-projekt upravljanja na regionalnoj razini.

Negativan odgovor tumači predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan PavelićMislimo da jedno centralno poduzeće funkcionira bolje od nekoliko manjih. Drugi je razlog što bi šteta od nedavnog ledoloma u Gorskom kotaru puno više pogodila jednu manju tvrtku i ona ne bi mogla pokriti štetu, a treći razlog je što praksa u Sloveniji i Mađarskoj govori da podjelom na manja poduzeća takvo gospodarenje ne daje efekt.

Lokalni proračuni u Gorskom kotaru neće moći računati ni na očekivano povećanje proračunskih prihoda od šumskog doprinosa, koji se, prema riječima župana Zlatka Komadine, neće povećavati sa sadašnjih pet posto. Problem je i što šumski doprinost ne pokriva sanaciju šteta na cestama, koja neizbježno nastaje izvlačenjem trupaca.

Dobra vijest s današnjeg sastanka vezana je uz najavu Ministarstva regionalnog razvoja kako je osiguran novac Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju šteta od ledoloma u Gorskom kotaru. Gorani od Ministarstva regionalnog razvoja i dalje očekuju razvojno poticajne zakone, a župan Komadina kaže da to što temeljni zahtjevi Gorskoga kotara na današnjem sastanku nisu prihvaćeni ne znači i odustajanje od spomenutih traženja. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.