Hrvatski radio

Radio Rijeka

Neobično jezero u Ponikvama: ima ga, pa ga nema

25.11.2014.

14:42

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jezero kojeg „sad ima, sad nema“, smješteno uz naselje Ponikve u zaleđu Škrljeva, jedinstveni je i nedovoljno istražen prirodni fenomen u Hrvatskoj. Jezero nastaje spajanjem dvaju manjih, a čak može nastati i nestati u istome danu.

Još 1891. godine, u knjizi Hrvatsko primorje, prirodoslovac, botaničar i zoolog, planinar i putopisac Dragutin Hirc je o ponikvarskom jezeru, kojeg on naziva kukuljanskim, zapisao:

„Voda, što ovaj kraj u jezero pretvara, dolazi najvećma z dola, a pomanje s vrhova, koji vodu propuštaju. (…) Da ovu zanimljivu pojavu protumačimo, treba nam malo segnuti do Grobničkog polja. Pod Grobničkim poljem ima šupljina, jer da ih ne ima, ne bi ni potoci mogli ponirati... Iz ovih šupljina provaljuje voda na Dvorinu, nu pod Malim lugom mora biti i drugih šupljina, u koje se skuplja ona voda, koja probija u Šipačini.

I ove će šupljine biti osovnim stienama opasane, pa kad se napune, tad usljed osovna tlaka vodu izbacuju. Kolik je pako tlak vode prema površini, svjedoči u Šipačini oveće razasuto kamenje, koje je voda izbacila. I po tom bi imali prividno dva jezera: jedno na površini, a drugo u utrobi zemaljskoj.“

Priču o neobičnom jezeru donosi Damir Pijaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.