Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nesigurna opskrba drvnom sirovinom koči ulaganja

22.11.2014.

14:16

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šumarski fakultet iz Zagreba, Hrvatski drvni klaster i Razvojna agencija PINS iz Skrada čine partnerski trolist koji je sudjelovanjem u europskom projektu ID:WOOD nastojao pridonijeti razvoju domaće drvne industrije.

Poveznice su uspostavljene s desetak partnera iz Europe. Sudjelovanjem u projektu željelo se upozoriti na to da se razvoj drvne industrije temelji na suradnji sa znanstvenim ustanovama, ističe direktor PINS-a Danijel Bertović te dodaje kako su postigli sporazum sa Šumarskim fakultetom.

Istraživanje je obuhvatilo dvadesetak tvrtki iz Primorsko-goranske i Vukovarsko-srijemske županije, a ispostavilo se da je temeljna zapreka ulaganjima nesigurna opskrba drvnom sirovinom. To je razlog zbog kojega ljudi trenutačno ne žele previše ulagati i čekaju da se makroekonomski uvjeti stabiliziraju, kaže Bertović.

U potrazi za rješenjem, osmislili su prvi korak – sljedećeg tjedna organiziraju skup u Bruxellesu na koji pozivaju naše poduzetnike na razgovor o njihovu uključivanju u konzorcije s europskim partnerima. Projektne bi aktivnosti poduzetnicima trebale olakšati i dobitak novaca za modernizaciju proizvodnje iz europskih fondova. Javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.