Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nikome ne dajte osobne podatke telefonom!

09.05.2014.

12:57

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Policija upozorava građane, posebice one starije dobi, da dobro provjere s kim stupaju u kontakt zbog mogućih prijevara, što odmah trebaju prijaviti na 192. Novi slučaj prijevare i krađe zabilježen je na Krku.

Osamdesetogodišnjak s otoka Krka ostao je bez veće količine novca, predavši ga nepoznatoj osobi. Jučer prijepodne nazvala ga je nepoznata osoba predstavljajući se kao djelatnica banke i rekla mu da se mijenjaju novčanice. Kako je rekao da ne ože iz kuće, ta mu je osoba rekla da će po novac doći njezin kolega i zamijeniti ga te donijeti nove novčanice. Osamdesetogodišnjak je zaista i predao novac, a nepoznata osoba se udaljila i policija joj pokušava ući u trag.

Prije nekoliko dana policiji se u Čabru obratila 58-godišnjakinja, nakon što je primijetila da joj na bankovnom računu nedostaje nekoliko tisuća kuna. Rekla je da je koji dan ranije telefonom nepoznatoj osobi, koja se također predstavila kao djelatnica banke, dala svoj OIB i broj tekućega računa. Prevaranti su rekli da im ti podaci trebaju zbog nepravilnosti s računom. Za prevarantima se i dalje traga.

Policija upozorava građane da svoje osobne podatke poput OIB-a i matičnog broja te podatke o bankovnim karticama ne daju nikome telefonom. Također, pozivaju da o svakom sličnom slučaju odmah obavijeste banku koja im je izdala karticu. Ako su oštećeni ili sumnjaju u moguće kazneno djelo, policija ih poziva da se odmah jave na broj 192 ili besplatni telefon 0800/88-92.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.