Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi filter u Hrmotinama za čistu vodu naseljima podno Velebita

20.11.2014.

15:49

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Hrmotinama iznad Svetog Jurja kod Senja danas je pušteno u rad postrojenje za ultrafiltraciju vode, čime je u potpunosti dovršen pročistač vode namijenjene Rabu, Pagu i mjestima od Svetog Jurja do Karlobaga.

Izgradnjom tzv. "6. filter polja", konačni kapacitet čitavog uređaja u Hrmotinama iznosi 657 litara u sekundi. Novi se filter od ostalih pet pješčanih filtera razlikuje po tome što koristi tehniku ultrafiltracije. Pore membrana veličine 0,08 mikrometara pročišćavaju vodu od bakterija, parazita i mutnoće bez dodavanja ikakvih kemikalija.

Filter čisti 110 litara vode u sekundi, a priprema i izgradnja trajali su oko godinu i po dana. Voda pročišćena u Hrmotinama pit će se na otocima Rabu i Pagu, u Karlobagu, Jablancu, Stinici, Kladi, Prizni i Svetom Jurju.

Projekt je većim dijelom financiran kreditom Europske investicijske banke i Razvojne banke Vijeća Europe, dok je 10 posto sredstava osigurao Vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. 

O tome što donosi investicija vrijedna 4,5 milijuna kuna, za naš radio govori direktor Vodovoda Darko Rukavina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.