Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:52 / 24.08.2014.

Autor: Branka Malnar

Novi mostovi na riječkoj pruzi

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na željezničkoj pruzi Rijeka - Karlovac, kraj Vrbovskog, danas je obavljen jedan od najsloženijih zahvata u pružnoj infrastrukturi - umjesto stare, montirana je nova konstrukcija mosta "Jelenski jarak".

Radovi na obnovi mosta vrijedni 10 milijuna kuna počeli su krajem 2013. Nakon tehničkog pregleda, predviđenog za kraj rujna, uvest će se projektirana brzina vlakova od 75 kilometara na sat. "Jelenski jarak" je samo jedno od devet gradilišta, kojima se rješavaju uska grla riječkoga željezničkog pravca, u što HŽ infrastruktura ulaže oko 650 milijuna kuna. 

Gradilišta su danas obišli predstavnici investitora - Uprave HŽ Infrastrukture i izvođača radova: Pružnih građevina, Viadukta i SPEGRA-e.

Konačno možemo pokazati i ono što radimo od 20. srpnja. Svaki vikend, dok je obustavljen promet, radimo 36 sati na promjeni infrastrukturnih objekata koji zbog dotrajalosti predstavljaju usko grlo. Danas smo svjedočili izmjeni mosta Jelenski jarak, a jučer je završena obnova mosta Ličanka u Fužinama, kaže član Uprave HŽ infrastrukture mr. sc. Ivan Vuković.

Obnova tog, za Hrvatsku jednog od dva najvažnija koridora, iznimno je važna i za riječku luku. Do izgradnje ravničarske pruge nastojat ćemo održati pravac efikasnim i povećati udio robe koji se iz luke prevozi željeznicom sa sadašnjih 20 na 40 posto, kazao je Željko Dabić, direktor građenja HŽ infrastrukture.

Poslušajte tonski zapis:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.