Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novom listu uplaćen minimalac, Faggian se oglasio otvorenim pismom

28.03.2014.

21:20

Autor: O. Mandić/L. Domijan Fišter/T. Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik uprave Novoga lista Gordan Knežević ispunio je obećanje koje je dao jučer nakon objave otvorenoga pisma radnika Novoga lista. 250 zaposlenika je danas na tekuće račune primilo minimalac od tri tisuće kuna, dok će preostali dio plaće dobiti, kako im je rečeno, u što kraćem roku, ovisno o naplati potraživanja od povezanih društava. Večeras se otvorenim pismom oglasio i Albert Faggian.

Oglasio se večeras i otvorenim pismom za portal i subotnje izdanje Novog lista i Albert Faggian. Činjenica je da, u Novom listu, trenutno kasni akontacija plaće 12 dana, a ostatak plaće 3 dana. Ne mislim da je to u redu, svatko bi, na ovome svijetu, trebao uredno dobivati plaću. Ali, mi ipak živimo u zemlji koja je suočena s recesijom, koja tek uvodi financijsku disciplinu, u kojoj je štošta još uvijek zbrkano. Pa se takva situacija i na nas reflektira. Pri tome nitko iz Novog lista nije ni kune odnio, piše Faggian obrazlažući da istina, kao i novčić uvijek ima i glavu i pismo. Čitavo priopćenje dostupno je ovdje.

Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je danas od svih odgovornih da poduzmu hitne mjere kako bi se stabilizirala situacija u Novom listu i otklonila opasnost od zaustavljanja rotacije riječkog dnevnika. Predsjednik HND-a Zdenko Duka ističe da bi nestanak tog dnevnika s medijske scene bio poraz hrvatskog novinarstva, ali i poraz hrvatske javnosti u cjelini. Zahtijevamo da policija i državno odvjetništvo što prije provjere zakonitost postupanja članova uprave Novog lista, Alberta FaggianaGordana Kneževića i Slavena Žmaka, koji nisu iskoristili zakonska sredstva naplate prema dužnicima Novog lista, zbog čega je ugrožena solventnost tvrtke, a time i izlaženje Novog lista, navodi HND.

Talijanska unija nije ravnodušna  na krizu koja pogađa Novi list, stoji u njihovom današnjem priopćenju. Nestanak informativnih medija predstavlja prijetnju demokraciji i oduzima građanima neotuđivo pravo na razvoj vlastite kritičke svijesti temeljene na velikom broju informacija kojima mogu pristupiti. Nadam se da će se što prije pronaći rješenje koje će omogućiti Novom listu nesmetan rad i zadržavanje radnih mjesta, poručuje predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul.

Novi list je  privatna tvrtka i sve što se tamo događa rezultat je vlasničke strukture i njihove poslovne politike rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Dodao je da se nada da će se problemi lista koji čini dio identiteta Rijeke riješiti jer bi bila šteta da se nakon duge tradicije Novi list ugasi. Obersnel je upozorio da su dobrim dijelom za nastalu situaciju krivi i zaposlenici koji su svoje dionice prodali jer je upravo tom odlukom započela agonija koja je sada na vrhuncu. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.