Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obersnel: "Župani nisu gubernatori!"

12.05.2014.

17:41

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel očekivao je oštru reakciju župana Zlatka Komadine na incijativu da Split, Rijeka i Osijek dobiju status koji ima Grad Zagreb, pa njemu i drugim županima poručuje da nisu gubernatori.

Veliki gradovi znatno sudjeluju u financiranju županijskih proračuna, a zauzvrat premalo dobivaju, smatra Vojko Obersnel. U izjavi za Hinu potvrdio je da prihvaća inicijativu iz Splita, dodajući kako to nije nova inicijativa te da je ona krenula još 90-ih, s idejom da četiri velika grada imaju status županije kao Grad Zagreb.

Nažalost, to se nije realiziralo, rekao je Obersnel i objasnio da je njegovo prihvaćanje inicijative usmjereno prema potrebi preustroja lokalne i regionalne samouprave - tj. definiranju pojma regije.

Istaknuo je da veliki gradovi od županija najčešće nemaju ništa te da su svi projekti Rijeke - kao, primjerice, škole i vrtići - financirani iz gradskog proračuna. Ne bježim od problema i potrebe za solidarnošću, ali je taj udjel naše solidarnosti sada malo prevelik, rekao je Obersnel.

Na pitanje može li razilaženje o tom pitanju poremetiti odnose i suradnju Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Obersnel je odgovorio kako ne smatra da bilo koja inicijativa može poremetiti te odnose, da surađivati moraju.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je inicijativu da Split, Rijeka i Osijek dobiju status koji ima Grad Zagreb, to jest da se izdvoje iz sustava županija, ocijenio separatističkom idejom feudalnog tipa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.