Hrvatski radio

Radio Rijeka

Obljetnica 111. brigade ZNG

02.07.2014.

09:31

Autor: Blanka Uzelac / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

111. brigada Zbora narodne garde obilježava 23. obljetnicu osnutka. Riječka postrojba utemeljena je 2. srpnja 1991. godine, a kroz nju je prošlo oko 20 tisuća pripadnika, djelatnih, pričuvnih ili ročnih.

Brigada, čiji je prvi zapovjednik bio general Sergio Rabar, okupljala je pripadnike s područja Gorskog kotara, Hrvatskog primorja i dijela Istre. Na području grada Rijeke ustrojene su dvije bojne, te po jedna bojna u Senju, Krku, Delnicama, Cresu i Lošinju. Ubrzo, dio brigade odlazi na ličko bojište dok se drugi dio pridružuje nakon završenih priprema u studenom. Brigada učestvuje u borbama u Drenovom klancu. Taktička grupa brigade odlazi u Posavinu.

Iz 111. brigade Zbora narodne garde (ZNG) prerasta u 111. brigadu Hrvatske vojske, a zatim u 111. motoriziranu brigadu – ročnu brigadu u kojoj se vrši izobrazba u završnoj fazi obuke, nakon završene temeljne i specijalističke obuke. Brigada je formalno ugašena preustrojem OSRH iz 2000. godine, a njen pravni slijednik i nositelj tradicije službeno postaje 638. pješačka brigada. Prema dostupnim podacima u Domovinskom ratu je poginulo 58 pripadnika 111., a ranjeno ih je 282, od čega 20 teško.

U spomen na poginule, na Mostu hrvatskih branitelja na Delti bit će postavljena njihova imena. Dogovor s arhitektima mosta je postignut, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Zamjenica župana Primorsko-goranskog Marina Medarić rekla je da bi na jesen trebala biti otvorena Spomen-zbirka Domovinskog rata. Svi materijali su prikupljeni i obrađeni, a od nadležnih državnih institucija još se čeka potvrda manjeg broja imena poginulih branitelja.

Predstavnike Kluba zapovjedništva 111. brigade jučer su primili čelnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a danas su u Aleji hrvatskih branitelja na drenovskom groblju položili vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.