Hrvatski radio

Radio Rijeka

Omišalj se ne boji klora?!

18.11.2014.

15:30

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plan postupanja u slučaju izvanrednog događaja s klorom objavljen na web stranicama općine Omišalj bio nam je povod da ispitamo kakvo je sada stanje u Dini u čijim su spremnicima još četiri tone klora, 100 tona vinil klorid monomera i 800 tona, kako tvrde, bezopasnih ulja.

Danas se sastala skupština sindikata radnika Dine. Traže hitno sazivanje nadzornog odbora i skupštine društva kako bi se okončala predstečajna nagodba odabirom ozbiljnog investitora ili stečajem. Predsjednik sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević najodgovornijom drži vladu koja je, tvrdi, odustala od Dine s isprikom da je riječ o privatnom poduzeću.

Dođe li do istjecanja, klor je opasan u krugu 606 metara od spremnika. Najbliža javna prometnica je udaljena 740, luka Sepen 800, a najbliži objekt 1600 metara, pa opasnosti za građanstvo ipak ne bi trebalo biti. Osim u ekstremnim vremenskim uvjetima i zato je Plan objavljen, rekla je načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović.

Dodala da je Dina ipak već ostavila velike posljedice na stanovništvo. ''Prije svega na psihološko zdravlje, zbog egzistencijalnog maltretiranja zaposlenika, maltretiranja informacijama o terminima rješavanja ovog predmeta i neprocesuiranja odgovornih osoba.'' Autor Plana koji je dostupan i na letku u Općini Omišalj je tvrtka DLS iz Rijeke.

Direktor Dine Fabio Giaciometti pojašnjava da Planom nije obuhvaćen i vinil klorid monomer jer, za razliku od klora, ta tvar ne može izaći iz kruga Dine niti u ekstremnim vremenskim uvjetima. Kada su gradili postrojenje Amerikanci su pazili na pozicije spremnika.

Amerikanaca već dugo nema, duže i od plaća kojih nema 27 mjeseci, pa nema ni radnika. Sustav zračne detekcije ne radi, ali klor se može prepoznati po mirisu poput varikine, ako ga ima tko namirisati. Ventili nisu atestirani u propisanom roku, nemaju papir da su ispravni, ali postoje uređaji koji pokazuju da su ventili u redu, tvrdi Giacometti. On jedini izlaz vidi u novom investitoru, a sada bi to trebala biti tvrtka Devon sa sjedištem u Velikoj Britaniji iza koje stoji Kazahstanski kapital. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.