Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:23 / 18.02.2014.

Autor: Elvira Dizdarević

Operacije samo za hitnoće, liste čekanja sve dulje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Klinici za kirurgiju riječkoga KBC-a odgođene su sve operacije osim hitnih slučajeva, među kojima su maligna oboljenja, začepljenja krvnih žila ili prijelomi kostiju. Sutra će Upravi bolnice predložiti mjere za smanjivanje lista čekanja.

Takva je situacija nastala zbog novoga radnog vremena, a s njime i manjka kirurga i anesteziologa. Na klinici svakodnevno manjka šest specijalista u redovnom radnom vremenu, istaknuo je prof. dr. Tedi Cicvarić, predstojnik Klinike za kirurgiju riječkoga KBC-a.

Zbog takve je situacije za sutra zakazan sastanak Klinike za kirurgiju, na kojem će Upravi bolnice predložiti mjere kojima bi se smanjile liste čekanja za operacije. Među prijedlozima je da se omogući rad u sve četiri operacijske sale na riječkom lokalitetu jer bi se takvim tempom rada mogao zaostatak odraditi u sljedeća dva do tri mjeseca, tvrdi prof. Cicvarić.

Na listama za čekanje trenutačno je 65 bolesnika. Ta će se brojka povećavati, a već sada se zna da će oni koji čekaju, primjerice, operaciju kile na red doći tek u veljači 2016. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.