Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:35 / 31.07.2018.

Autor: Neva Funčić

Opet u minusu: od srijede 1. kolovoza Zemljani žive na ekološki dug

Foto: WWF Adria

Foto: WWF Adria

Foto: - / -

U srijedu 1. kolovoza svijet ulazi u ekološki dug, najavljuje Mreža globalnog otiska. Dan ekološkog duga je onaj dan kada potreba čovječanstva za prirodom nadmašuje ono što zemljini ekosustavi mogu u 2018. godini obnoviti.

Prema Izvještaju o stanju planete Zemlje, sve države u našoj regiji žive iznad svojih prirodnih kapaciteta. Slovenija prva ulazi u ekološki dug, i to još 12. svibnja. Slijedi je Hrvatska od 19. lipnja, a najkasnije će u dug ući Albanija, "tek" 14. listopada.

"Činjenica da se ovaj dan svake godine pomiče unaprijed, govori nam da se i dalje prema planeti ne ponašamo odgovorno. Živimo od sve veće pozajmice koju uzimamo s računa bolje budućnosti svoje djece ", ističe Deni Porej, direktor ekološke organizacije WWF Adrije.

Procjena je da bi nam za trenutačne potrebe čovječanstva bilo potrebno 1,7 planeta kako bismo imali dovoljno prirodnih resursa za potporu ljudskim aktivnostima.

Pogledajte kad je koja država ove godine potrošila ono što joj je priroda dala i poslušajte zanimljiv razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.