Hrvatski radio

Radio Rijeka

Oporba ujedinjena za korekciju županijske vlasti

20.06.2014.

15:29

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ujedinile su se sve oporbene stranke u Skupštini Primorsko-goranske županije. Na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili su o događanjima na sjednici 12. lipnja koja je prekinuta jer su vijećnici oporbenih stranaka odbili raspravljati o 18 točaka nadopune dnevnog reda. Nezadovoljni su i zbog ukidanja aktualnoga sata te činjenicom da niti jedan njihov prijedlog nije prihvaćen.

Iako imaju samo jednoga vijećnika više, vladajuća koalicija ponaša se kao da ima apsolutnu vlast, rekla je predsjednica Kluba PGS-a i Akcije mladih Ines Strenja Linić. Sjednica koja se prekine nastavlja se nakon najviše tjedan dana, a ne nakon tri tjedna. S deset točaka koje su bile prenijete došli smo u situaciju da su oni nakon tri tjedna sazvali nastavak sjednice s 18 novih točaka. Obrazloženje da se radi o tehničkim odlukama ne prihvaćamo jer se radi o projektima vrijednim milijune kuna, zaključila je Strenja Linić.

Dinko Beaković u ime Kluba HDZ-HSS-HSP i AS smatra da je najslabija karika u radu Županijske skupštine prvi čovjek Županije Zlatko Komadina, koji se ponaša kao političar, a ne kao župan koji predstavlja sve građane naše županije. Druga najslabija karika, koja zloupotrebljava ulogu predsjednika Županijske skupštine je Erik Fabijanić. Beaković misli da bi oni zaista trebali preispitati: način na koji upravljaju županijom, način na koji se ponašaju prema oporbi i  vrijeđaju i sve one koji nisu za njih glasali, nego su glasali  za oporbene vijećnike.

Oporba ne obnaša vlast, ali mora biti korektor i kontrolor vlasti i to nas je ujedinilo, objasnio je Franjo Butorac. Očekujemo previranja najesen i promjene na nacionalnoj, a i na lokalnoj razini, znakovito je zaključila Strenja Linić. Javlja Olga Mandić:   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.