Hrvatski radio

Radio Rijeka

Optužen iznuđivač koji je prijetio "Plodinama"

15.09.2014.

18:24

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 48-godišnjaka koji je nekoliko godina od čelnika trgovačkog lanca "Plodine" iznuđivao novčane iznose do 800 tisuća eura, prijeteći smrću njima i članovima njihovih obitelji te trovanjem hrane u prodavaonicama.

Tereti ga se za jednu iznudu, pet iznuda u pokušaju te nedopušteno posjedovanje oružja.

Od veljače 2006. do ožujka 2014. osumnjičeni je na nekoliko adresa slao iznuđivačka pisma, tražeći od 20 do 800 tisuća eura. Ne dobije li novac ili ga prijave policiji, prijetio je da će im ugroziti život ili članove obitelji, otrovati artikle u prodavaonicama trgovačkog lanca ili postaviti eksploziv.

Zatraženi novac nije mu isplaćen jer su se oni koje je iznuđivao obratili policiji, navodi Županijsko državno odvjetništvo. Tereti ga se i da je u kući u kojoj je stanovao neovlašteno držao pištolj i više metaka.

Iznuđivač je uhićen sredinom ožujka ove godine, nakon četveromjesečne istrage. Optuženik je članovima uprave i nadzornog odbora Plodina poslao nekoliko desetaka pisama, a poruke im je slao i elektroničkim komunikacijskim kanalima.

Riječ je o umirovljeniku koji je već ranije bio prijavljivan kao obiteljski nasilnik. U premetačini nakon uhićenja pronađene su bilježnice s preciznom evidencijom postupaka i onoga što planira. Među pronađenim predmetima bilo je i nekoliko mobitela koje je često mijenjao, a jedan je bio zakopan u olovnoj navlaci, najvjerojatnije kako se ne bi otkrio signal.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.